Nagyvilág

Medvegyev gyanakvással figyeli az USA iraki lépéseit

Gyanakvással figyeli az Egyesült Államok iraki lépéseit - mondta egyebek közt Dmitrij Medvegyev orosz elnök a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Barack Obama amerikai elnökkel tervezett első személyes – londoni – találkozója előtt nyilatkozva, Medvegyev emlékeztetett arra, hogy Moszkva kezdettől ellenezte az Egyesült Államok vezette szövetséges erők iraki invázióját. Úgy vélte, hogy az azóta bekövetkezett események az orosz vezetés álláspontját támasztották alá, hiszen “azok a fenyegetések, amelyekről az előző amerikai kormány beszélt, jelentős mértékben hamisnak bizonyultak”.

Irakban azóta “az állam szétzilálódott, lényegében megszűnt létezni, s a rendet hatalmas katonai egységekkel és rendőri erőkkel tartják fenn” – fejtegette az orosz elnök, hangot adva annak a meggyőződésének, hogy Irakban a korábbi (Szaddám Huszein uralma idején működött) politikai rendszer szétverésével csak még rosszabb helyzet állt elő.

“Az ebben az államban hozott intézkedésekre bizonyos gyanakvással tekintünk” – jelentette ki, mindazonáltal sikereket kívánt a bagdadi vezetésnek “abban, hogy Irak megtalálja saját fejlődési útját”.

Dmitrij Medvegyev a BBC-nek arról is beszélt: nincs szó arról, hogy az amerikai rakétapajzselemek kelet-európai telepítése – illetve az arról való lemondás – és az iráni nukleáris fegyverek kérdése valamiféle csereüzlet tárgyát képezné Oroszország és az Egyesült Államok között, s ez nem is lenne megengedhető.

Afganisztán kapcsán kijelentette: onnan továbbra is számos fenyegetés indul ki, s ezért Moszkva kész részt venni a rend helyreállítására, a terrorista veszélyek felszámolására irányuló erőfeszítésekben.

Hazai belpolitikai kérdésekre kitérve az orosz elnök szokatlanul közvetlen hangon leszögezte, hogy csakis ő vezeti Oroszországot, s nem elődje, a jelenleg a miniszterelnöki posztot betöltő Vlagyimir Putyin. Medvegyev elismerte, hogy országában előfordulnak politikai gyilkosságok, s a bűncselekményeknek “sajnálatosan” újságírók is áldozatává válnak. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy találkozik a Kremlt nyíltan bíráló, s emiatt a merényletek egyik célpontjává vált Novaja Gazeta című lap szerkesztőségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik