Nagyvilág

Utcai harcokra készül a brit rendőrség

A brit rendőrség nagy erőkkel készül a nyárra. Jelentéseik szerint a középosztályban hatalmas a feszültség a gazdasági válság miatt. Ez utcai zavargásokban és erőszakos cselekedetek elkövetésében nyilvánulhat meg a nyáron.

A brit rendőrség egyik veterán tisztje szerint a 80-as évek zavargásaihoz hasonló események színtere lehet a szigetország, mivel rengeteg ember veszíti el a munkáját, megtakarításait, vagy éppen az otthonát – írja a Guardian. Fennáll a veszélye tehát, hogy ezek az emberek az erőszakos tömegtüntetések „sorkatonáivá” válhatnak.

Fellázadhat a kertvárosi középosztály

David Hartshorn, a Metropolitan rendőrség közrendért felelős részlegének vezetője szerint olyan középosztálybeli, egyébként jól szituált elemek is potenciális rendbontóként léphetnek fel, akiknek egyébként eszükbe sem jutna részt venni tömegtüntetéseken.

A rendőrtiszt szerint a tüntetések első számú célpontjai a bankok lehetnek, melyek a hatalmas, az adófizetők pénzéből kapott segélyek ellenére még mindig jelentős prémiumokat fizetnek egyes alkalmazottaiknak. A bankok mellett multinacionális cégek központjai és más pénzintézetek is könnyen a népharag kiszemelt áldozataivá válhatnak.

Az utóbbi időben egyébként is sokkal könnyebben vonul az utcára az átlag brit állampolgár, és nem elég erős már a rendőrség visszatartó ereje sem az erőszakos cselekedetektől, rendbontástól. A közelmúltban sorozatos összecsapásokra került sor a görög megmozdulások melletti tüntetéseken és Izrael gázai offenzívája elleni demonstrációkon.

Európai trend lett a tüntetés

Az Angliában folyó tüntetések azonban csak részei az egész Európában folyó tömeghisztériának. Tüntetések folynak Írországban, Görögországban, Franciaországban, de még Izlandon is. Kiemelt rendőri előkészületek fogják megelőzni az áprilisban tartandó húszak tanácsának Londonban tartott ülését, melyen részt vesznek majd a világ hét legfejlettebb gazdaságának vezetői is.

Ekkora várják ugyanis a hatóságok az utcai demonstrációk eszkalálódását. Rendőrségi források szerint mind a szélsőjobb, mind a szélsőbal „balhésabb” elemei meg fognak jelenni az utcán, hogy megzavarják a közrendet és az állam működését. A rendőrség különös aggodalommal figyeli az angol neonáci mozgalom, a Combat18 újjáéledését, mely elsősorban a kelet-európai munkaerő helyfoglalására hivatkozva kíván újra megerősödni, és a jelenlegi hiszterizált hangulatban erre meg is van minden esélye.

A szélsőbaloldali tüntetések pedig a nemzetközi pénzintézetek és a multinacionális vállalatok kizsákmányoló politikája elleni harcot fogják zászlajukra tűzni a közeljövőben várható brit tömegdemonstrációkon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik