Nagyvilág

Izrael ismét légitámadásba lendült

Támadást intézett hétfőn hajnalban az izraeli légierő a Gázai övezetben lévő két Hamasz-állás ellen.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a támadásokat az Izrael déli részére vasárnap kilőtt palesztin rakétákra válaszul hajtották végre. Ez utóbbiak csak anyagi károkat okoztak. A hadsereg nem pontosította a célpontokat, de palesztin illetékesek szerint a Gázai övezet déli részén a Hamász egyik rendőrségi épületére, északon pedig egy mezőn lévő rakétakilövő állásra mértek csapást.

Az épületet egy izraeli rakéta eltalálta, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Korábbi hírek szerint a rendőrségi épületet Hán-Júnisz körzetében, a rakétakilövő állást Bét-Lahíja térségében támadták. A biztonsági erők szóban forgó épületegyüttesére már háromszor is csapást mértek a Gázai övezet elleni legutóbbi izraeli offenzívában – tették hozzá a névtelenül nyilatkozó palesztin tisztségviselők. Később tüzérségi támadást is intéztek Bét-Lahíja ellen, amelyben kórházi illetékesek szerint egy palesztin életét vesztette.

Palesztin források számoltak be arról is, hogy egy izraeli ágyúnaszád tüzet nyitott egy palesztin halászhajóra a Gázai övezet északi partvidéke előtt. Egy palesztin mentőegység már úton van, hogy kiderítse, vannak-e sérültjei az incidensnek. Az izraeli hadsereg úgy nyilatkozott, hogy a hajó átlépte a palesztin halászati övezet Izrael által kijelölt határát, és csak elrettentésként lőttek ki egy lövedéket a hajó felé.

Izrael január 18-án vetett véget egyoldalúan a három héten át tartó gázai offenzívájának, amelynek az volt a célja, hogy leállítsa a dél-izraeli települések elleni, évek óta tartó palesztin rakétatámadásokat. Még aznap tűzszünetet hirdetett a palesztin területet uraló Hamász iszlamista szervezet is.

Miközben Egyiptom egy tartós tűzszünet létrehozásán fáradozik két fél között, a szórványos erőszakcselekmények folytatódnak. Vasárnap egy izraeli kibucban és a dél-izraeli Askelón városában csapódtak be palesztin rakéták. A támadásban senki sem sérült meg, csak gépkocsik és épületek rongálódtak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik