Nagyvilág

Átment Obama gigantikus csomagja

A washingtoni képviselőház elfogadta Obama 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját.

A washingtoni képviselőház helyi idő szerint szerda este megszavazta a Barack Obama által beterjesztett, több évre szóló, soha nem látott nagyságú, összesen 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervet.

A tervezetet, amelynek lényege Obama szavai szerint, hogy pénzt pumpálnak a gyengélkedő, több mint egy éve recesszióban lévő amerikai gazdaságba, 214 képviselő támogatta 188 ellenében.

A republikánusok egyöntetűen elutasították a csomagot. Azt kifogásolják, hogy az adócsökkentés csak a csomag kisebbik hányadát teszi ki – összesen 275 milliárd dollár értékű -, ennél jóval nagyobb – 550 milliárd dollár – a tervezett, többek között utak, hidak, építésére, iskolák és az egészségügy fejlesztésére fordítandó kiadásnövelés mértéke. A republikánusok csaknem fordított arányt képzeltek el; 478 milliárd dolláros adócsökkentést javasoltak.

A csomag életbe lépéséhez a szenátus jóváhagyása is szükséges. Már hétfőn megkezdődik a vita a felsőházban, ahol egy nagyobb kétpárti támogatottságnak örvendő, a képviselőház által most elfogadottnál jó 60 milliárd dollárral költségesebb javaslat körvonalazódik. Obama a republikánus képviselőkkel és szenátorokkal tartott zárt ajtók mögötti keddi egyeztetésen állítólag azt mondta, kész elfogadni az előterjesztésen a törvényhozás által javasolt esetleges változtatásokat.

Demokrata párti törvényhozók úgy számoltak, a gazdaságösztönző lépések törvényjavaslatként február közepére Obama elé kerülhetnek aláírásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik