Nagyvilág

Az EU is segít Guantánamó bezárásában

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője uniós támogatást ígért hétfőn Washingtonnak az új amerikai elnök által bezárásra ítélt guantánamói fogolytáborban őrzött személyek elhelyezése ügyében.

„Ez amerikai probléma, amit az amerikaiaknak kell megoldaniuk, de szükség esetén készek vagyunk segíteni” – mondta újságíróknak Javier Solana, közvetlenül az EU-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának megkezdése előtt.

A megbeszélésnek – portugál indítványra, hathatós francia támogatás mellett – ez az egyik témája, bár határozati javaslatot egyelőre nem készítettek elő, annyira frissen merült fel a kérdés.

Barack Obama úgy döntött, hogy be kell zárni a Kuba szigetén található guantánamói amerikai támaszpont fogolytáborát, ahol a nemzetközi terrorizmus ellen George Bush, az előző amerikai elnök által meghirdetett háború során elfogott, terrorizmussal gyanúsított, különösen veszélyesnek ítélt személyeket tartanak fogva. A fogva tartás körülményeinek jogszerűsége általános megítélés szerint hiányzik, és Obama deklarált célja az, hogy ezentúl az amerikai jogállamiság eszméinek szellemében vívják a harcot a terrorizmus ellen.

A bezárandó táborban jelenleg fogva tartottak elhelyezését illetően egyelőre teljes a bizonytalanság, és felmerült a gondolat, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei egy részüket „befogadnák”. Hivatalosan ezt – mondta most Solana – az amerikaiak egyelőre nem kérték. Szerinte azonban ha ez bekövetkezik, akkor a válasznak igenlőnek kell lennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik