Nagyvilág

Spontán tömegközlekedési sztrájk Marseille-ben

Teljesen leállt a tömegközeledés szerdán Marseille-ben, Franciaország második legnagyobb városában, miután egy buszsofőr előző esti bántalmazását követően a busz-, a metró- és a villamosvezetők egész napos spontán sztrájkot hirdetettek.

A tömegközlekedési dolgozók így kívánták kifejezni felháborodásukat amiatt, hogy kedd este az egyik északi elővárosi vonalon buszsofőrt bántalmaztak. Miután a végállomás felé haladó járművön két húsz év körüli fiatal elkezdte az utasokat sértegetni, a sofőr közbelépett: megállította a buszt és nyugalomra intette a randalírozókat.

Ezt követően a fiatalok a sofőrt kezdték sértegetni és követelték, hogy adja át nekik a táskáját. Ezt a sofőr megtagadta, mire a fiatalok megütötték a sofőrt, s táskáját ellopva elmenekültek. A buszvezetőt kórházba szállították, a fejét ért sérüléseket két öltéssel kellett összevarrni. A támadókat még keresi a rendőrség.

Hasonló ok miatt robbant ki kedd délután spontán vasutassztrájk, melynek következményeként az Állami Vasúttársaság (SNCF) Franciaország egyik legnagyobb pályaudvarát, a párizsi Saint-Lazare-t, ahol naponta közel félmillió utas fordul meg, teljesen bezárta. A pályaudvar egyik dolgozóját fiatalok csoportja támadta meg. A spontán sztrájk miatt kedden Párizstól nyugati irányban teljesen lebénult a vasúti közlekedés.

Az utóbbi években Franciaországban egyre gyakrabban követnek el erőszakos cselekményeket tömegközlekedési dolgozók és utasok ellen. A legnagyobb szakszervezet, a CGT adatai szerint 2004 és 2006 között a párizsi éjszakai buszjáratokon megduplázódott a bántalmazások száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik