Nagyvilág

A Hamasznak mégsem kell tűzszünet

Cáfolta a Gázai övezetet uraló Hamász csütörtökön, hogy feltételekkel elfogadja az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. Izrael addig folytatja a hadjáratot, amíg kell.

A palesztin iszlamista szervezet szóvivője szerint álközlemény jelent meg a Hamász fő honlapján. “Ez egy álközlemény, amelynek nincs semmi valóságalapja. Ellenséges oldalról terjesztették, hogy kételyeket ébresszenek a Hamász álláspontjával kapcsolatban” – mondta Fauzi Barhum szóvivő. “Semmilyen nyilatkozatot nem tettem közzé ebben a tárgyban” – tette hozzá.

A szóban forgó honlapon néhány órával korábban hoztak nyilvánosságra egy Barhumnak tulajdonított közleményt, amelyben az iszlamista szervezet tudatta, hogy bizonyos feltételek mellett kész elfogadni az EU tűzszüneti javaslatát.

Vak lárma?

“A Hamász elfogadja ezt a kezdeményezést azzal a feltétellel, hogy a tűzszünetet egy átfogó megállapodás részeként kell kezelni, ami magában foglalja az izraeli agresszió leállítását, a blokád (a Gázai övezet izraeli blokádját) feloldását, minden átkelőhely megnyitását, és nemzetközi garanciákat ad arra nézve, hogy a megszálló nem kezdi újra ezt a terrorháborút” – állt a közleményben, a Gázai övezet ellen indított, múlt szombat óta tartó izraeli hadműveletre utalva.

Az EU kedden este állt elő az Izrael és a Hamász közti azonnali és tartós tűzszünetre vonatkozó kezdeményezésével. A huszonhetek külügyminiszterei, illetve azok megbízottai párizsi rendkívüli találkozójuk után tették közzé kezdeményezésüket, hangsúlyozva: a tűzszünetnek lehetővé kell tennie, hogy azonnali humanitárius segélyt lehessen nyújtani a Gázai övezet népességének.

Az EU szorgalmazta a gázai-egyiptomi és a gázai-izraeli határátkelők újbóli megnyitását is. Az unió egyúttal közölte: kész Rafahba küldeni megfigyelő misszióját, hogy Egyiptommal, a Palesztin Hatósággal és Izraellel egyeztetve “lehetővé váljon” ennek a határátkelőnek a megnyitása.

Izrael akkor áll le, ha eljött az ideje

Izrael naponta értékeli a gázai övezeti helyzetet, és akkor állítja le a támadásokat, “ha eljött az ideje” – mondta Cipi Livni külügyminiszter csütörtökön párizsi tárgyalásai során.

“A naponta végzett helyzetértékelések alapján döntünk arról, hogy elérték-e a céljukat a hadműveletek” – nyilatkozott Livni Nicolas Sarkozy francia elnökkel való tárgyalása alkalmával. “Akkor hozzuk majd meg a döntést, ha eljött az ideje” – tette hozzá.

Egy jeruzsálemi közlemény szerint tárgyalásai során megismételte: az izraeli kormány szerint nincs humanitárius válság az övezetben, ezért nincs szükség humanitárius tűzszünetre. Izrael eddig is teljes körű humanitárius segéllyel látta el a Gázai övezetet, és mindennap többet küld – állt a közleményben.

Franciaország az Európai Unió soros elnökeként kedden 48 órás, humanitárius célú tűzszünetre szólította fel a Gázai övezetben szemben álló feleket. Az izraeli biztonsági kabinet másnap elutasította a francia elgondolást, valamint a többi, tűzszünetre tett nemzetközi javaslatot is.

Nicolas Sarkozy az elnökségi ciklus lejárta után is folytatja a közvetítést a Közel-Keleten. Hétfőre és keddre tervez látogatást a térségbe. Hétfőn Egyiptomot, Ciszjordániát és Izraelt keresi fel, kedden Szíriát és Libanont.

Kiengedik a külföldieket

Izrael lehetővé teszi a Gázai övezetben élő mintegy 400 embernek, hogy pénteken elhagyja a palesztin területet – közölte egy helybeli illetékes egy humanitárius szervezetre hivatkozva, amely az izraeli féltől kapott erre vonatkozó tájékoztatást.

Izraelben hivatalos helyen csütörtök estig nem erősítették meg a hírt, amely a Hamász ellen immár hat napja tartó offenzíva további fokozásának előkészítését jelezheti.
Az övezetbeli külföldiek közül sokan gázai palesztinok feleségei és gyerekei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik