Nagyvilág

Phenjan szerint elismerték Észak-Koreát atomhatalomnak

Az Egyesült Államok most először elismerte Észak-Koreát atomhatalomnak - állította szerdán a kommunista ország állami médiája, hivatkozva egy amerikai katonai jelentésben szereplő kifejezésre. Ez azonban Washington szerint belemagyarázás.

Az amerikai fegyveres erők egyesített parancsnokságának egy múlt heti jelentésében szerepelt, hogy Észak-Korea – Kína, India, Pakisztán és Oroszország mellett – regionális atomhatalom.

„Most először fordult elő, hogy az Egyesült Államok egy kormányzati jelentésében hivatalosan elismerte (Észak-Koreát) atomfegyverrel rendelkező államnak” – írta a KCNA hírügynökség. Washington hivatalos álláspontja mindeddig az volt, hogy nem ismeri el Phenjant atomhatalomnak, noha az ázsiai ország 2006-ban nukleáris robbantási kísérletet hajtott végre.

A szóban forgó amerikai jelentés médiajelentések útján általánosan ismertté vált, és aggodalmat keltett Dél-Koreában, mert attól tartanak, hogy az amerikai politika esetleg elmozdul Észak-Korea atomhatalomként való elfogadása felé, s az Egyesült Államok ezután nem az észak-koreai atomfegyverek leszerelésére törekszik, hanem csak arra, hogy a phenjani rezsim ne tudja továbbadni nukleáris technológiáját. Az elfogadás jelentősen megváltoztatná a két Korea közötti katonai erőegyensúlyt.

Amerikai illetékesek szerint a jelentésbeli megfogalmazás nem jelent változást az Észak-Korea státusával kapcsolatos amerikai politikában. Az Egyesült Államok mindig azt mondta, hogy nem fogadja el Észak-Koreát nukleáris hatalomnak – olvasható a szöuli amerikai nagykövetség közleményében.

Az amerikai fegyveres erők egyesített parancsnoksága utóbb szintén kiadott egy közleményt, amely szerint Phenjan a jelentés értelmezésével erősíteni akarja pozícióját a jövőbeli biztonsági környezetről szóló tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik