Nagyvilág

A bővítés kapcsán csaptak össze a NATO-ban

Kétnapos tanácskozást kezdtek kedden Brüsszelben a NATO-országok külügyminiszterei az Oroszországgal való politikai párbeszéd esetleges felújításáról, illetve a NATO Ukrajnához, valamint Grúziához fűződő viszonyáról.

Az Észak-atlanti Tanács hivatalos ülését közös ebéd előzte meg több mediterrán állam – Izrael és számos arab ország – külügyminiszterének részvételével. A NATO-tanácskozáson felül kell vizsgálni az észak-atlanti szervezet áprilisi bukaresti csúcstalálkozóján hozott döntést, miszerint Ukrajna és Grúzia, amely idővel majd számíthat a NATO-csatlakozásra, egyelőre nem kap meghívást a tagság “előszobájának” tekintett tagsági cselekvési terv (MAP) keretei közé.


Ilyen meghívás most sem várható, de az Egyesült Államok, illetve több európai tagállam egymástól eltérően látja a hogyan tovább kérdését. Az amerikaiak szeretnék gyorsítani e két ország felkészítését, és a MAP megkerülésével, pusztán a NATO-ukrán, illetve a NATO-grúz vegyes bizottság keretei között is szívesen egyengetnék Ukrajna és Grúzia útját az észak-atlanti szervezetbe. Németország azonban – miként az Frank-Walter Steinmeier külügyminiszternek a tanácskozásra érkeztekor tett nyilatkozatából is kiderült – ragaszkodik a MAP megkerülhetetlenségéhez és ahhoz, hogy a MAP-meghívásról csak konszenzussal dönthessenek a tagállamok.

A NATO-külügyminiszterek mostani tanácskozásán várhatóan megnyitják az ajtót a NATO-orosz politikai párbeszéd felújítása előtt. E párbeszédet a nyár végén, az augusztusi orosz-grúz háború nyomán függesztette fel az atlanti szövetség. E tekintetben is vannak hangsúlybeli eltérések az amerikaiak és az európaiak nagy része között: Washington óvatosságra int, Berlin pedig – illetve most Brüsszelben Steinmeier – a párbeszédben való kölcsönös érdekeltséget hangsúlyozza.

Jól tájékozott NATO-tisztségviselő hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár is azok közé tartozik, akik normálisabb NATO-orosz viszonyt szeretnének.
Franco Frattini olasz külügyminiszter azonban azt mondta a keddi tanácskozás előtt: szerinte csak a jövő áprilisi csúcson jöhetne el az ideje annak, hogy döntést hozzanak a NATO-Oroszország Tanács tevékenységének politikai szintű felújításáról.

Frattini szerint az európaiaknak a MAP-hez sem kellene ragaszkodniuk körömszakadtáig az ukrán és a grúz csatlakozási folyamatot illetően. David Miliband szerint szintén “kiválthatná a MAP-et” a NATO-ukrán vegyes bizottság. Nem egyértelmű, hogy a brit diplomácia irányítója e tekintetben szándékosan beszélt-e csupán Ukrajnáról, és mellőzte Grúzia említését. A NATO-tanácskozáson Magyarországot Göncz Kinga külügyminiszter képviseli. A második napon, szerdán főként Afganisztánról és Koszovóról lesz szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik