Nagyvilág

Felmentették a thaiföldi rendőrparancsnokot

Felmentette tisztségéből Szomcsai Vongszavat thaiföldi miniszterelnök pénteken a délkelet-ázsiai ország rendőrparancsnokát, tápot adva azoknak a találgatásoknak, hogy a kormány a bangkoki repülőtereket megszállva tartó ellenzéki tüntetők kiszorítására készül.

Az intézkedést Vongszavat hivatala közleményben jelentette be, de a felmentés okát nem közölte. Nattavut Szaikuar kormányszóvivő televíziós nyilatkozatában viszont elmondta: Pacsavarat Vongszuvan tábornokot a jelenlegi válság (a kormányzat munkáját ellenzéki tüntetések) kezelése miatt mozdították el állásából és helyezték rendelkezési állományba. Vongszuvant Pratip Tanpraszert tábornok követi majd őt a rendőrparancsnoki tisztségben – tette hozzá.

A thaiföldi sajtó szerint Vongszuvan korábban nem engedelmeskedett több olyan parancsnak, hogy számolja fel az ellenzék utcai megmozdulásait. A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki párt hétfőn “végső harcot” indított az általa korruptnak tartott – Thakszin Sinavatra bukott miniszterelnök bábjának tekintett – Szomcsai Vongszavat vezette kormány elmozdítása érdekében. Vongszavat a sógora Sinavatrának.

Turisták rekedtek a reptéren

A párt aktivistái kedden megostromolták a bangkoki nemzetközi repülőteret, Szuvarnabhumit, másnap pedig a kisebb, belföldi járatokat kiszolgáló Don Muang repülőteret szállták meg. Emiatt megszakadt a légi összeköttetés Bangkokkal, turisták ezrei rekedtek a két légikikötőben.

A thaiföldi kormányfő – aki jelenleg a fővárostól 570 kilométerre északra fekvő Csiangmaiban tartózkodik – csütörtökön szükségállapotot rendelt el a két bangkoki repülőtéren, ami a szokásosnál bővebb jogkörökkel ruházza fel a biztonsági erőket a rend helyreállítása érdekében.

A kormányzat úgy tervezte, hogy a rendőrség csütörtök éjjel kiszorítja a kormányellenes tüntetőket a két légikikötőből. Péntek reggel azonban a rendőrség közölte: azt az utasítást kapták, hogy békés úton vegyék rá a tüntetőket a repterek elhagyására, s kezdjenek velük tárgyalásokat.

Szombaton tárgyalnak a tüntetőkkel

Egy magas rangú rendőri vezető pénteken bejelentette, hogy a tüntetők beleegyeztek a tárgyalásokba, amelyeket szombaton tartanak meg. PAD-vezetők előzőleg azt hangoztatták, hogy nem fognak tárgyalni a rendőrséggel, hanem a végsőkig kitartanak.

A rendőrség később felszólította a belföldi repteret megszállva tartó tüntetőket a létesítmény elhagyására, ellenkező esetre kilátásba helyezte, hogy “minden szükséges intézkedést” megtesz a rend helyreállítása érdekében.

A PAD biztonsági emberei útakadályokat emeltek a nemzetközi repülőtérhez vezető gyorsforgalmi úton, s ellenőriznek minden arra elhaladó gépjárművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik