Nagyvilág

Savöntöző tálibokat fogtak

Az afgán rendőrség őrizetbe vette az iszlamista tálib lázadómozgalom tíz tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy savval öntöttek le diáklányokat a hónap elején Kandahárban - közölte kedden a kandahári kormányzó.

A gyanúsítottak közül többen is elismerték, hogy részt vettek a támadásban, amelyért összesen 2000 dollárt kaptak tálib vezetőktől – mondta Rahmatullah Raufi.

Később Mohammed Daúd tábornok, belügyminiszter-helyettes is megerősítette, hogy a napokban elfogtak tíz férfit „a savtámadással összefüggésben”. “A támadás a tálibok műve volt” – jelentette ki, bár elismerte, hogy a nyomozás még nem zárult le.

Hírek szerint maga Hamid Karzai afgán elnök adott parancsot a letartóztatásokra, és azt mondta, hogy a bűnösöket nyilvánosan ki fogják végezni.

Az áldozatok, nyolc diáklány és négy tanárnő, éppen az iskolába tartottak, amikor arcukba savat öntöttek a támadók. A lányok közül többen is kórházba kerültek súlyos sérülésekkel.
A tálib mozgalom a dél-afganisztáni Kandahárban született meg, és a város manapság is az ázsiai ország legkonzervatívabb térségeihez tartozik. A tálibok uralma idején, 1996 és 2001 között a lányok nem járhattak iskolába.

Az iszlamista lázadók mindamellett tagadják, hogy közük lenne a diáklányok elleni kandahári támadáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik