Külföld

Balesetet szenvedett egy atom-tengeralattjárót

admin
admin

2008. 11. 09. 08:55

Több mint húsz hajógyári munkás és katona meghalt egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón helyi idő szerint szombat este a Japán-tengeren történt balesetben.

A balesetet a tűzoltórendszer indokolatlan működésbe lépése okozta – közölte Igor Digalo, a haditengerészet főparancsnokának munkatársa. A baleset a tengeralattjáró első két, elszigetelhető rekeszét érintette, így nem veszélyeztette a nukleáris hajtómű működését. A hajtómű rendben működik, sugárveszély nincs, és a járműben nem keletkezett jelentős kár. A tengeralattjáró próbaúton volt, az áldozatok hajógyári munkások és katonák.

A helyi idő szerint szombat este fél kilenckor történt balesetnek 21 sérültje is van, akiket a tengeralattjáróról átvett a próbajáratot kísérő Admiral Tribuc hadihajó. A baleset idején a tengeralattjárón 208 ember tartózkodott, köztük 81 katona. Digalo hangsúlyozta, hogy a tengeralattjáró még nem került át a hadsereghez, a Csendes-óceáni flottának történő átadást idén év végére tervezték. Az Interfax hírügynökség által idézett szakértők szerint a tűzoltórendszer beindulását a gyári átadó személyzet által elkövetett hiba okozta.

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvétele a NERPA (Project 971 Shchuka-B) atommeghajtású tengeralattjáróról (MTI)

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvétele a NERPA (Project 971 Shchuka-B) atommeghajtású tengeralattjáróról (MTI)

Vlagyimir Viszockij, a haditengerészet főparancsnoka utasítására a tengeralattjáró a próbautat megszakítva ideiglenes állomáshelye felé vette az irányt az Admiral Tribuc és a Szajani nevű mentőhajó kíséretében. A tengeralattjáró és a hajók moszkvai idő szerint vasárnap reggel a vlagyivosztoki kikötőhöz érkeztek, de befutni az időjárási viszonyok miatt nem tudtak azonnal. Anatolij Szergyukov védelmi miniszter haladéktalanul jelentést tett Dmitrij Medvegyev elnöknek a történtekről, és utasítást adott, hogy Viszockij azonnal induljon a helyszínre.

Elindult Moszkvából a legfőbb katonai ügyész és a haditengerészet legfőbb ügyésze is, továbbá az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság különítménye. A nyomozást a „Hadihajó vezetésére és működtetésére vonatkozó szabályoknak emberek halálát gondatlanságból előidéző megsértése” című paragrafus alapján indították. Oroszországban legutóbb tengeralattjárón tavaly nyáron következett be baleset, amikor a szeverodvinszki hajógyárban robbanás történt, ami jelentős kárt okozott egy hajóban, de senki nem sérült meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.