Nagyvilág

Nem támogatja az RMDSZ jelöltjeit az MPP

Független jelölteket támogat a Magyar Polgári Párt (MPP) a november 30-i romániai parlamenti választásokon – számolt be hétfőn az alakulat elnökségének döntéséről a romániai magyar sajtó, tudósítva arról is, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valamennyi megyei, illetve területi jelölő küldöttgyűlésén rangsorolta már saját jelöltjeit.

Az őszi megmérettetést új szabályok szerint rendezik, hiszen mindeddig a választók pártlistákra szavaztak. Most viszont az egyfordulós, arányos, egyéni választókerületes szavazási rendszer lesz érvényben, ami azt jelenti, hogy valamennyi választókerületben csak egyéni jelöltek indulhatnak. A romániai pártok számára ez megnehezíti a jelöltállítást, az RMDSZ maga is jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy mindenütt megtalálja a jövendő parlamentbe eséllyel bejutni képes embereit.

Az RMDSZ-nél valamennyi megyei, illetve területi jelölő küldöttgyűlés rangsorolta már a jelölteket. Javaslataikat a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtökön Kolozsváron bírálja majd el. Nem könnyű a feladat, hiszen például két Hargita megyei – negyedik és ötödik helyen álló – képviselőjelölt egyenlő számú szavazatot kapott a hétvégi csíkszeredai küldöttgyűlésen. Jelölteket kell állítani ott is, ahol nem biztos a nyerés (bár a töredékszavazatok visszaosztása okozhat meglepetéseket).

Mivel az MPP és az RMDSZ között a nyáron nem jött létre megállapodás a választási együttműködésről, a Szász Jenő vezette új alakulatnak azzal a dilemmával kellett megküzdenie, hogy merjen-e saját jelölteket állítani a nála sokkal erősebb magyar szövetséggel szemben, avagy bizonyos körzetekben független jelölteket támogasson.

A párton belül állítólag úgy számolnak, hogy 15 képviselői és 7 szenátori erdélyi választókerületben érdemes jelölteket támogatnia az MPP-nek. Sajtóinformációk szerint Szász Jenő sem döntötte még el, hogy pályázik-e honatyai tisztségre. A pártelnök úgy véli, hogy a függetlenek támogatásáról szóló döntéssel alakulata nem veszélyezteti az erdélyi magyar közösség bukaresti parlamenti képviseletét.

Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnök-helyettese szerint az MPP-nek hajszálnyi esélye van arra, hogy függetlenként egy-két jelöltet bejuttasson a törvényhozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik