Nagyvilág

Az alaszkai kormányzónő népszerűbb, mint az elnökjelöltek

Az amerikai választási kampány új sztárját, Sarah Palin republikánus alelnökjelöltet az amerikai közvélemény nagyobb hányada látja kedvező színben, mint akármelyik elnökjelöltet - derült ki a Rasmussen intézet friss felméréséből.

Az alaszkai kormányzónőt csak egy hete ismeri Amerika, John McCain republikánus szenátor akkor nevezte meg őt nagy meglepetésre a második számú helyre maga mellé. Sarah Palin az elnökjelölt-állító pártkonvención tartott szerdai beszédével, amelyet csaknem 40 millió amerikai látott, valósággal berobbant a nagypolitikába. Az utóbbi napokban végzett országos telefonos felmérés szerint az amerikaiak 58 százaléka kedvezően nyilatkozik róla. McCain és Obama egy százalékkal lemaradva, egyaránt 57 százalékos népszerűségű.

A demokrata alelnökjelölt a legnépszerűtlenebb

A küzdő szellemű “hoki anyuként” bemutatkozó Palinről – a kifejezést minden tévé és újság előszeretettel emlegeti a kormányzónő kapcsán – a megkérdezettek 37 százalékának nincs jó véleménye.

A közvélemény nagyobb hányada tartja jónak McCain alelnökjelölti választását, mint Obamáét – a McCain-Palin, illetve Obama-Biden kettősből a demokrata alelnökjelölt, Joe Biden szenátor támogatottsága a legalacsonyabb, 48 százalékos – és az utóbbi napokban egyre többen vélik úgy, hogy az alaszkai kormányzónő felkészült az elnökségre.

A felmérés szerint a férfi szavazók körében továbbra is McCain vezet, a nők körében viszont Obama. Palin népszerűségi mutatói is ezt erősítik: a férfiak 65, a nők 52 százaléka támogatja.

Clinton lehet az ellenszer

A Rasmussen ugyanakkor felhívja a figyelmet: a közvélemény több mint fele érzi úgy, hogy a sajtó nagy része ártani akar Palinnek, s ez – a bírálók szándékával szemben – erősítheti támogatottságát.

A demokrata párti Hillary Clinton – az Obama-stáb állítólag a volt first ladyt akarja bevetni Palin ellen – hét végi nyilatkozataiban kerülte az alaszkai kormányzónő személyének bírálatát. A Labor Day ünnep alkalmából két New York-i rendezvényen is részt vett, ahol riporterek kérdésére annyit mondott: “ez a választás ügyekről szól, azok alapján döntenek majd az emberek a legvégén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik