Külföld

Berlusconi szerint nincs fasizmus Olaszországban

admin
admin

2008. 08. 14. 20:13

Silvio Berlusconi olasz jobbközép kormánya dühödten visszautasította egy népszerű katolikus hetilap állítását, amely szerint Itáliában újjászületőben van a fasizmus.

A Famiglia Cristiana című magazin élesen bírálta a Berlusconi-kormány bűnözés elleni intézkedéscsomagját. A kabinet által “kato-kommunistának” nevezett orgánum friss számának vezércikke szerint az olasz nagyvárosok peremén gomba módra szaporodó, hevenyészve összetákolt táborok miatt hozott intézkedések a legszegényebb rétegek ellen irányulnak.

Az olasz magazin írása azzal a megjegyzéssel ér véget: “reméljük, alaptalan az a feltételezés, hogy álruhában ismét felüti a fejét hazánkban a fasizmus”.

Gyakran bélyegzik fasisztáknak

Az olasz jobbközépet gyakran bélyegzi fasisztának az ellenzék és olyan értelmiségiek, mint Dario Fo Nobel-díjas író. Ennek oka részben az, hogy soraiban megtalálhatók a bűnbánatot nem tanúsító egykori fasiszták, részben pedig az illegális bevándorlókkal és a bűnözéssel szemben képviselt álláspontja.

A katolikus hetilap véleményétől elhatárolódott a Vatikán. Federico Lombardi atya, a pápa szóvivője leszögezte: ezeket a nézeteket sem a Szentszék, sem az olasz püspöki kar nem osztja.

A kiadó megvédte a lapot

A Famiglia Cristianát templomokban és újságos standokon egyaránt árulják. Hetente mintegy 600 ezer példány fogy el belőle.

Berlusconi pártjának alsóházi frakcióvezetője azzal fenyegetőzött, hogy pert indít a lap ellen az ominózus vezércikk miatt. A családügyi minisztérium államtitkára pedig így kontrázott: “ma az egyetlen fasiszta megnyilvánulást Olaszországban a Famiglia Cristiana brutális hangvétele jelenti”.

A magazin kiadójának igazgatója védelmébe vette az írást, hangsúlyozva: a hetilapnak nincs oka úgy érezni, hogy a Vatikán megdorgálta, mivel “soha nem álmodtunk arról, hogy a Szentszék hivatalos orgánuma vagyunk”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.