Nagyvilág

Az USA szankciókkal fenyegette Iránt

Iránnak két hete van arra, hogy komoly választ adjon az urándúsító tevékenysége felfüggesztését követelő hat nagyhatalom ajánlatára, ellenkező esetben büntető intézkedések veszélyével kell szembenéznie - figyelmeztetett hétfőn az amerikai külügyminiszter.

Condoleezza Rice erről az írországi Shannon repülőterén nyilatkozott újságíróknak, ahol a közel-keleti és ázsiai körútra tartó politikus repülőgépe megállt újrafeltöltés végett.

A hat nagyhatalom képviselői a múlt hét végén Genfben találkoztak az iráni nukleáris főtárgyalóval, ám nyugati közlés szerint továbbra sem kaptak választ ajánlatukra. Rice most azzal vádolta meg Teheránt, hogy valójában csak az időt húzza, és nem vette komolyan a genfi tárgyalásokat.

„Nem húzhatják az időt, és nem folytathatnak könnyed társalgást a kultúráról, hanem döntéseket kell hozniuk” – fogalmazott Rice, aki szerint „az embereket már untatják az irániak és az időhúzó taktikáik”.

A hat állam – az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország – átfogó politikai és gazdasági együttműködést ajánlott fel 2006 júniusában az iszlám köztársaságnak arra az esetre, ha hajlandó beszüntetni urándúsító tevékenységét. Solana a múlt hónapban mutatta be Teheránnak az ajánlat új, átdolgozott változatát. Az benne az új elem, hogy beiktatnának az egyezkedés folyamatába egy „tárgyalásokat megelőző szakaszt”, amelyben Irán vállalná, hogy a jelenlegi szinten tartja (nem bővíti) urándúsító tevékenységét, a hatok pedig lemondanának erre az időszakra arról, hogy szorgalmazzák az Irán elleni szankciók szigorítását. Teherán eddig gyakorlatilag nemleges választ adott minden javaslatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik