Nagyvilág

Clinton: Obama Izrael jó barátja lesz

Hillary Clinton New York-i szenátor az AIPAC zsidó lobbiszervezet szerdai rendezvényén azt mondta, hogy Barack Obama Izrael jó barátja lesz.

Clinton azután szólt az Izrael-barát csoport több ezer aktivistájához, hogy előtte Obama biztosította a hallgatóságot: az Egyesült Államok és Izrael szövetsége megbonthatatlan, a két országot közös érdekek és értékek fűzik össze. Mint mondta, elnökként soha nem fog kompromisszumot kötni, ha Izrael biztonságáról lesz szó.

Barack Obama szenátor előző nap szerezte meg a demokrata párti elnökjelöltséghez szükséges számú delegátust a nyári jelöltállító konvencióra. Clinton kedd este nem ismerte el vereségét és az AIPAC szerdai tanácskozásán sem jelentette ki, csak közvetve utalt arra, hogy vetélytársa lesz a demokrata jelölt.

Elemzők szerint az amerikai zsidó közösség némely tagját aggasztja, hogy Obama korábbi lelki pásztora azt a fekete muszlim vezetőt, Louis Farrakhant méltatta, akinek nyíltan antiszemita megnyilvánulásai voltak. Obama elhatárolódott a lelkésztől, és a napokban megszakította kapcsolatait egyházi közösségével.

A fekete szenátor beszédében kitért arra: ne higgyenek azoknak az e-mail üzeneteknek, amelyek azt terjesztik róla, hogy muszlim és titkolja nézeteit. Megfigyelők szerint sok zsidót zavar, hogy Obama elképzelhetőnek tartja a tárgyalásokat Iránnal, amelynek elnöke néhány éve közölte, hogy “Izraelt le kell törölni a térképről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik