Nagyvilág

A kormány ellen demonstráltak a francia újságírók

A francia elnöki hivatalban jelenlévő valamennyi újságíró földre helyezett kamerákkal, mikrofonokkal és diktafonokkal némán fogadta szerdán a kormánytagokat, majd bojkottálta a kormányszóvivő sajtótájékoztatóját, így tiltakozva az ellen, hogy az Elysée-palota korlátozta a sajtó munkáját.

A francia kormányülésről távozó minisztereket az Elysée-palota udvarán a legnagyobb hangzavarban szokták az egymást lökdöső újságírók kérdezni. Ennek elkerülésére először fordult elő, hogy az elnöki hivatal egy kötelet feszített ki az udvar egyik felére és a mögé terelte a sajtó képviselőit, akik erre sztrájkkal fenyegetőztek.

A jelenlévők elégedetlenkedése miatt a “karantént” valamivel megnagyobbította a biztonsági szolgálat, de az újságíróknak továbbra sem engedélyezték, hogy azt elhagyják. Ekkor döntöttek úgy, hogy a kamerákat, mikrofonokat, diktafonokat és minden egyéb munkaeszközüket a kötél elé a földre helyezik, és nem tudósítanak a kormányülésről.

“Na, mi van? Senki nem kérdez? Akkor most nekünk kell önöket kérdezni?” – tette fel a kérdést csodálkozva a kérdezők rohamához szokott Christine Lagarde gazdasági miniszter a néma és mozdulatlan újságírók láttán, majd némi tanácstalanság után mosolyogva szállt be szolgálati gépkocsijába a France 2 közszolgálati televízió híradójának tudósítása szerint. A köztévé is csak az újságírók bojkottjáról számolt be, a minisztereknek nem adott lehetőséget a megszólalásra.

Jean-Louis Perez, a Capa ügynökség újságírója a France Info hírrádióban elmondta: az Elysée-palota hagyományosan az a hely, ahol minden újságíró közel mehet a miniszterekhez és feltehet bármilyen kérdést, aztán a kormánytagok eldöntik, hogy válaszolnak-e. A karanténba zárást követően a bojkottról egy pillanat alatt egyhangúlag döntöttek a jelenlévők, hogy így jelezzék, nem egyszerűen mikrofonállványok, hanem normálisan kívánják munkájukat végezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik