Nagyvilág

Még mindig keresik Macedónia új nevét

A görög-macedón vita rendezésére tett újabb javaslatot sem tartja elfogadhatónak Görögország. Az ENSZ állítólag azzal állt elő, hogy Macedónia új neve „Macedón köztársaság - Szkopje" legyen.

Matthew Nimetz, az ENSZ által megbízott közvetítő New Yorkban terjesztette javaslatát a két ország ENSZ-nagykövete elé helyi idő szerint kedden. Az indítványt nem ismertették hivatalosan, de görög sajtóértesülések szerint Nimetz állítólag azt javasolta, hogy Macedónia neve legyen „Macedón köztársaság – Szkopje”.

Nem találják a megfelelő országnevet

„Tanulmányozzuk a javaslatot, de első ránézésre úgy látjuk, hogy messze vagyunk a kölcsönösen elfogadható megállapodástól” – közölte a görög külügyminisztérium szóvivője szerdán. Új indítványát előterjesztve az ENSZ-közvetítő figyelmeztetett: egyáltalán nem biztos, hogy ez az, amit Athén vagy Szkopje szeretne, de úgy gondolja, hogy javaslata „pártatlan, tisztességes, és van földrajzi vetülete”.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Nimetz elismerte, hogy a görög és a macedón kormány javaslatai továbbra is különbözőek, nincs egyetértés a mindkét országnak tökéletesen megfelelő országnév ügyében. Az ENSZ-közvetítő legutóbb, februárban azt javasolta, hogy Macedóniának legyen két neve: az egyik belső használatra és egyes országokkal való kapcsolattartásra, a másik a nemzetközi alkalmazásra, az ország polgárainak útlevelén szolgálna.

Athén vétóval fenyegetőzik

Görögország 1991 óta akadályozza Macedónia ilyen néven való nemzetközi elismerését, azzal érvelve, hogy ez a név saját nemzeti történelmi örökségének része, mivel egyik északi tartományának, Nagy Sándor szülőhelyének az elnevezése.

Macedóniát 1993-ban vette fel tagjai közé az ENSZ, ideiglenesen Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság (angol rövidítéssel FYROM) néven. A két állam azóta a világszervezet égisze alatt alkudozik, de a közvetítési kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Athén kitart amellett, hogy megvétózza Macedónia NATO-tagságát a szövetség áprilisi 2-4-i bukaresti csúcstalálkozóján, ha Szkopje nem hajlandó kompromisszumot kötni az ország nevéről. A NATO-csúcs sikerének érdekében és Macedónia stabilitásának támogatása jegyében az Egyesült Államok és európai szövetségesei igyekeznek kompromisszumra szorítani a két országot.

Görögország néhány hónapja módosította korábbi merev álláspontját, és hajlandó elfogadni olyan nevet – például az Észak-Macedóniát vagy Felső-Macedóniát -, amellyel földrajzilag meg lehetne különböztetni szomszédját a csaknem azonos nevű, görögországi Makedónia tartománytól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik