Nagyvilág

A cseh elnök óva int Koszovó elismerésétől

Václav Klaus cseh államfő ismét arra figyelmeztetett hétfőn Pozsonyban, hogy Koszovó függetlenségének nemzetközi elismerése példaként szolgálhat más térségek számára.

„Azt hiszem, kinyitottuk Európában Pandóra szelencéjét, aminek sajnálatos következményei lehetnek” – mondta Klaus, s ezzel kapcsolatban utalt Magyarország és a félmilliós magyar kisebbséggel rendelkező Szlovákia feszült viszonyára. Megfigyelők szerint Klaus már akkor figyelmeztetett, hogy más kisebbségek is követni akarják majd Koszovó példáját, amikor az február 17-én egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét.

A második hivatali idejét kezdő Klaus első külföldi útja a hagyományoknak megfelelően Szlovákiába vezetett. A cseh államfő hétfőn megjegyezte, hogy a szlovák diplomácia még a csehnél is szigorúbb álláspontot képvisel Koszovó ügyében. Eddig egyik sem ismerte el a volt szerbiai tartomány függetlenségét. A pozsonyi parlament legtöbb pártja nem támogatja a koszovói függetlenséget, és Robert Fico miniszterelnök korábban kijelentette, hogy országa talán soha nem ismeri el a független Koszovót.

Klaus hétfőn tárgyalt Pozsonyban Ivan Gasparovic szlovák államelnökkel, aki a cseh hírügynökség szerint kijelentette: ha változna is Szlovákia ellenző álláspontja Koszovó elismerése kérdésében, nem fognak gyors döntést hozni, hanem előzőleg körültekintéssel megvizsgálják az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik