Nagyvilág

Már ünnepelnek Pristinában

Több ezer ember árasztotta el szombaton este Pristina központi utcáit, hogy ünnepelje Koszovó függetlenségét, amelyet várhatóan 24 órán belül kikiáltanak.

A most még dél-szerbiai tartomány fővárosának közlekedése szinte teljesen megbénult, mert az albánok gépkocsik ezreivel vonultak fel, ünnepelve a vasárnapra ígért függetlenséget. A város több pontját a kora esti óráktól csak gyalog lehetett megközelíteni, mert minden utcát, útkereszteződést elárasztottak és elálltak a fekete sasos piros albán zászlóval feldíszített gépkocsik. Több helyen amerikai zászlókat lengettek az útkereszteződésekben leállított autók tetején táncoló fiatalok.

Pristina központjában, a Grand Hotel előtt rengetegen járták az összekapaszkodva táncolandó balkáni táncot, a kólót. A körben – a tánc neve lényegében ezt jelenti – sok Albániából, Macedóniából, s más országokból érkezett albán is volt.

A pristinai repülőtérre a nap folyamán egymás után érkeztek a charterjáratok, főleg Nyugat-Európából, hozva a nagy ünnepre hazalátogató, zömükben Svájcban, Németországban és Skandináviában vendégmunkásként dolgozó albánokat.

Már azt a színpadot is elkezdték ácsolni, ahol vasárnap este Koszovó legkedveltebb esztrádénekesei adnak koncertet. Bár az állami tűzijátékot csak vasárnap estére, a függetlenség kikiáltása utánra ígérték, Pristina szombat este petárdák durrogásától és spontán tűzijátékok sorozatától volt hangos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik