Nagyvilág

Kenyában megöltek egy politikust

Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. Halála feltehetően tovább szítja a feszültséget az afrikai országban, ahol nem csitul a vitatott eredményű elnökválasztásra visszavezethető politikai-etnikai erőszak.

Mugabe Were az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) tagja volt. Két fegyveres hétfőn éjjel lőtte le, amikor a Nairobi külvárosában fekvő házának kapujához közeledett.

Eric Kiraithe, a kenyai rendőrség szóvivője közölte, hogy gyilkosságként kezelik az ügyet, és nem zárnak ki semmilyen hipotézist, így a politikai indítékot sem.

Az afrikai országban eddig egyetlen politikusnak vagy hivatalos személynek sem esett bántódása a december 27-i elnök- és parlamenti választások után kirobbant erőszakos eseményekben. A hetek óta tartó összetűzések azonban már több mint 900 ember életét követelték, és mintegy 250 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Az államfőválasztást Mwai Kibaki nyerte meg, így második ötéves mandátumát kezdte meg. Raila Odinga, az ODM vezetője, ellenzéki elnökjelölt csalással vádolja Kibakit, lemondását és új választások kiírását követeli. A politikai szembenállásnak már etnikai színezete is van: Kibaki a kikuju törzsből származik, míg Odinga a luo törzsből, de élvezi más törzsek, köztük a kalendzsi támogatását. Az Afrika egyik legstabilabbnak hitt országában immár törzsi hovatartozás mentén dúl az erőszak és a pusztítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik