Nagyvilág

González vezeti az uniós bölcsek tanácsát

Felipe González volt spanyol kormányfő vezeti azt a magas rangú szakértői csoportot, amely az Európai Unió középtávú jövőjének alakításán gondolkodik majd - jelentette be a portugál EU-elnökség a tagországok állam- és kormányfőinek pénteki brüsszeli találkozója alatt.

A korábban emlegetett két másik jelölt, Vaira Vike-Freiberga volt lett államfő és Jorma Ollila, a Nokia mobiltelefon-gyártó cég korábbi vezetője González helyettesei lesznek.

A bölcsek tanácsának is nevezett, összesen kilencfős csoport – amelynek többi tagját várhatóan jövőre nevezik ki – az EU 2020 utáni arculatára összpontosít majd, és jelentését 2010 végére készíti el.

Mandátumában szerepel az EU gazdasági és szociális modellje, a jogállamiság, a környezetvédelem, a nemzetközi stabilitási törekvések, a bevándorlás, az energiaellátás, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépés témaköre, de hivatalosan megbízatása nem terjed ki az EU bővítésének kérdésére.

Ürügy volt a felvetés?

A szakértői tanács létrehozását Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezte, állítólag azzal a céllal, hogy annak tevékenységét ürügyül használva visszatáncolhasson azon választási ígérete alól, hogy Törökország teljes jogú EU-tagsága helyett csupán egyfajta megkülönböztetett partneri viszonyt támogat majd az uniós tanácskozásokon.

Nem foglalkoznak a szakértők az uniós intézmények jövőjével sem – erről előző nap írtak alá egy új uniós szerződést. Az EU-tagországok véleménye megoszlott a bölcsek csoportjának fontosságáról, de végül minden kétkedő tagállam engedett a francia nyomásnak. Többek kérésére ugyanakkor a szakértők csak a reformszerződés ratifikálása után kezdik meg munkájukat.

Nem olyan fontosak a bölcsek

Pénteki sajtótájékoztatóján Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke is úgy fogalmazott, hogy az EP számára a csoport “nem a prioritások prioritása”, de nem kívánják megakadályozni a létrejöttét. Azt azonban Strasbourgban fontosnak tartják, hogy a csoport csupán javaslattevő legyen, és a döntési jogot semmiben ne vonják el az unió választott szerveitől, illetve tisztségviselőitől.

A képviselők úgy vélik ugyanakkor, hogy az elnöki posztra korábban szintén esélyesnek mondott Pat Coxnak mint korábbi EP-elnöknek helye lenne a csoportban, mert így az EP érdekeit is közvetlenebbül lehetne képviselni.

Az idén 65 éves, szociáldemokrata González 1996-ig tizenöt éven át vezette a spanyol kormányt. Néhány évvel ezelőtt parlamenti képviselőségéről is lemondott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik