Nagyvilág

Irán már rég felhagyott az atomprogramjával

Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával, és azt 2007 közepéig biztosan nem indította újra - derült ki egy hétfőn Washingtonban nyilvánosságra került titkos hírszerzési dokumentumból.

Egyesült Államok két éve, 2005-ben még meg volt győződve arról, hogy Iránnak eltökélt szándéka az atomfegyver előállítása, és folytatja is az erre irányuló programot. A mostani új információ viszont arra utal, hogy Teherán engedett a diplomáciai nyomásnak – olvasható a The Times cikkében.


Az Egyesült Államok és partnereinek politikája némi sikert hozott, Irán meghátrált a nyomás hatására – jelentette ki az amerikai felderítés egy magas rangú tisztségviselője. Legutóbb októberben hívta fel arra a figyelmet Bush, hogy amennyiben Irán folytatja az atomfegyverprogram fejlesztését, akár egy III. Világháború is kitörhet.


Bush túlzott?

A washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az iráni atomfegyverprogram évekkel ezelőtti leállításáról szóló hírszerzési dokumentum nem jelenti azt, hogy a Bush-kormány eltúlozta volna az Irán jelentette veszélyt. Nincs arról szó, hogy az elnök eltúlozta volna annak veszélyét, hogy Irán atomfegyverre tesz szert, joggal aggódtunk – mondta Stephen Hadley.

Teherán ennek ellenére folytatja az urándúsítást, és az amerikai információk szerint képes lehet arra, hogy 2010-ig, vagy 2015-ig saját atomfegyvert fejlesszen ki, ugyanis Irán végső célja továbbra is az atomfegyver kifejlesztése. “Teheránnak az a döntése, hogy leállítja nukleáris fegyver-programját, arra enged következtetni, hogy kevésbé eltökélt az atomfegyver kifejlesztését illetően, mint azt 2005 óta gondoltuk” – tartalmazza a titkos dokumentum hétfőn közzétett kivonata.


A diplomácia érdeme

Amerikai tisztségviselők szerint ez az új információ azt sugallja, hogy diplomáciai eszközökkel sikerült megfékezni Irán nukleáris törekvéseit. Az Egyesült Államok és partnerei politikája némi sikert hozott, Irán meghátrált a nyomás hatására – hangsúlyozták Washingtonban. A nemzetbiztonsági tanácsadó óva intett attól, hogy a kiszivárgott titkosszolgálati értékelés miatt csökkentsék azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja megakadályozni Iránt abban, hogy atomfegyvert birtokoljon.


Irán elégedett


Irán üdvözli, hogy az Egyesült Államok “korrigálta” állítását, miszerint aktív nukleárisfegyver-programmal rendelkezik a perzsa állam – jelentette ki kedden Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter. A miniszter arra a hírszerzési jelentésre utalt, amely előző nap került napvilágra Washingtonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik