Nagyvilág

Hillary Clinton a legesélyesebb demokrata jelölt

Szorosabbá vált a verseny Hillary Clinton és Barack Obama között az elnökjelöltségért folyó küzdelemben New Hampshire államban, de a volt first lady előnye még mindig 11 százalékpont.

A New York-i Marist Egyetem közvélemény-kutató intézetének felmérése szerint a demokrata párti aspiránsok közül 36 százalékkal továbbra is Hillary Clinton a legnépszerűbb, őt követi 25 százalékkal Obama, Illinois szenátora, majd John Edwards volt szanátor (14 százalék) és Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzója (6 százalék).

Az intézet által vasárnap közölt eredmények szerint a republikánus politikusok között szépen előretört Mitt Romney, Massachusetts volt kormányzója, aki 33 százalékkal áll az élen. Mögötte meglehetősen leszakadva következik Rudy Giuliani: New York volt polgármestere a voksok 22 százalékára számíthat. John McCain arizonai szenátor 13, Ron Paul képviselő és Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó 7-7, Fred Tompson volt szenátor pedig 5 százalékon áll.

Az előző, októberi felmérésben Hillary Clinton 40 százalékkal vezetett Obama 20 százaléka előtt, Romney pedig 25 százalékkal Giuliani 21 százaléka előtt. A november eleji felmérésben a republikánus párti szavazók a terrorizmust, a gazdaságot és a bevándorlást nevezték az őket leginkább foglalkoztató problémának. A demokrata párti hívek az iraki háborút, a gazdaságot és az egészségügyet tartják a legfontosabbnak.

Az amerikai szövetségi államok közül mindig New Hampshire-ben tartják az első előválasztást, amelynek eredménye iránymutató az elnökválasztás kimenetelét illetően. A sort Iowa állam nyitja, ahol más módszerrel – jelölőgyűléseken – döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik