Nagyvilág

Szeptemberben dönt az önfeloszlatásról a lengyel parlament

Szeptemberi ülésszakán szavaz önmaga feloszlatásáról a lengyel parlament alsóháza, hogy megnyissa az utat az előre hozott választások előtt - közölte Bronislaw Komorowski, a szejm alelnöke.

A szejm, amely a nyári szabadság után szerdán ül össze először, szeptember előtt nem szavaz a Jaroslaw Kaczynski vezette konzervatív kormány miniszterei ellen a liberális ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról sem – közölte Komorowski. Szerdai ülésén a szejm a schengeni csatlakozáshoz szükséges jogszabályokról fog tárgyalni.

A Kaczynski fivérek – Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök és Lech Kaczynski államfő – augusztus elején az előre hozott választások mielőbbi megtartása mellett szálltak síkra, október 21-ét jelölve meg lehetséges időpontként. A parlament megbízatása 2009-ben jár le.

Amennyiben a parlament – kétharmados többséggel – az önfeloszlatás mellett szavaz, az elnök a szavazás napjától számított 45 napon belül bármelyik vasárnapra kiírhatja az előre hozott választásokat.

Lech Kaczynski fivére javaslatára a múlt héten felmentette a baloldali populista Önvédelem (Samoobrona) és a jobboldali populista, nemzeti katolikus Lengyel Családok Ligája minisztereit, formálisan véget vetve a hárompárti kormánykoalíciónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik