Nagyvilág

Magyar fiatalok szoborrongálása Szlovákiában

A szomszéd faluból való magyar fiatalok rongálták meg Szent István szobrát a Balassagyarmattól kőhajításnyira fekvő szlovákiai Apátújfalun (Opatovská Nová Ves).

A szlovák közszolgálati rádió magyar adása, a Pátria ipolysági tudósítója csütörtökön kora este számolt be arról, hogy diszkóból hazatérő fiatalok letörték az országalapító magyar király kettős keresztet tartó karját.

A fiatal magyarországi művész, Krisztián Sándor egészalakos Szent István-szobrát a falu 2001-ben állíttatta. Azóta mindig az augusztus 20-i ünnep keretében megrendezett falunapon emlékeznek meg az államalapító királyunkról.

Noha szemtanúk szerint a szoborrongálók a szomszéd faluban élnek, a polgármester, Jámbor László feljelentése nyomán a szlovák rendőrség egyelőre ismeretlen elkövetők után nyomoz. A falu diszkója a környék legnagyobb szórakozóhelye, ahol fennállása óta az ismert magyarországi zenekarok legtöbbje fellépett már. Emiatt a helyet hétvégeken magyarországi fiatalok is igen nagy számban látogatják.


Mivel a szobor sürgős megjavítására az önkormányzatnak nincs pénze, Apátújfalu lakói az idei ünnepen szomorúan, csonka szobrot fognak koszorúzni – mondta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik