Nagyvilág

Őrizetben egy spanyol kettős ügynök

Őrizetbe vették a spanyol hírszerzés (CNI) egyik volt ügynökét, azzal a váddal, hogy 2001 és 2004 között bizalmas információkat szivárogtatott ki egy másik országnak - közölte kedden a CNI igazgatója.

Több spanyol rádió – köztük az RNE állami rádió és a Cadena Ser – úgy értesült, hogy a kettős ügynök Oroszországnak dolgozott. Alberto Saiz, a CNI igazgatója sajtótájékoztatóján ezt egyelőre nem erősítette meg.

Az igazgató elmondta, hogy Roberto Flórez García a gyanú szerint 2001 decembere és 2004 februárja között több tucat spanyol hírszerző személyazonosságát felfedte, illetve a CNI szerkezetéről, eljárási rendjéről és elhárító tevékenységéről adott ki titkos információt magas fizetség ellenében. Saiz hangsúlyozta, hogy a kiszivárgott adatoknak nincs köze a terrorizmusellenes küzdelemhez, és nem veszélyeztetik az Európai Unió vagy a NATO tagállamainak biztonságát.


Saiz elmondta, hogy a volt ügynök 12 évig dolgozott a szervezetnél. Ügyében már 2005 júliusában megindult a vizsgálat, amely azonban csak három hete zárult le, és a férfit hétfőn vették őrizetbe a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén.


A spanyol hírszerzés szerkezeti átalakításra kényszerül a szervezetét érintő, kiszivárgott titkos információk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik