Nagyvilág

Mexikóban megerősítették az olajvezetékek védelmét

Mexikóban megszigorították a stratégiai olajlétesítmények védelmét azt követően, hogy egy baloldali lázadó csoport robbantásokat hajtott végre négy, nyersolajat és földgázt szállító vezetéknél.

A támadásokat a Forradalmi Néphadsereg (ERP) nevű csoport vállalta magára kedden, és közölte, hogy hadjáratot indított Felipe Calderón mexikói elnök konzervatív kormánya ellen. A Pemex állami olajmonopólium közlése szerint a kedden és múlt hét csütörtökön elkövetett robbantások nem okoztak zavarokat az olajexportban, mert olyan vezetékeket rongáltak meg, amelyeken a hazai piacra szállítanak kőolajat és földgázt.


A mexikói belügyminisztérium elítélte a támadást, és kedden bejelentette: komolyan veszi a fenyegetést, és mindent megtesz a stratégiai létesítmények biztonságának megerősítése érdekében.


Az EPR 1996-ban alakult, és leginkább a 90-es évek végén volt aktív Mexikó szegény, déli államaiban, Oaxacában és Guerreróban. Mexikó a világ 9. legnagyobb olajkitermelője, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb olajszállítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik