Nagyvilág

Malina Hedvig: „Kényszerre cselekedtek ellenem”

A tavaly augusztusban Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig úgy gondolja, hogy a megveretését tagadó szlovák kormányfő és a belügyminiszter, valamint az országos rendőrfőkapitány „kényszerre cselekedtek", amikor a televízió nyilvánossága előtt azt igyekeztek bizonyítani, hogy megtámadásának történetét ő maga találta ki.

A Hedvig mellett már korábban és többször kiálló, a lány példátlan esetének kényes részleteit is többször firtató szlovák hetilap, a Tyzden legújabb számában exkluzív interjú jelent meg, melyben a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista közérzetének, gondolatainak számos részletébe avatja be az olvasót.

Stefan Hríb főszerkesztő és munkatársa, Eva Cobejová kérdéseire válaszolva a lány először tesz arra utaló kijelentést, hogy már sejti, milyen erők és hatalmasságok állhatnak a meghurcoltatása mögött. „Ugyan ki utasíthat egy kormányfőt?” – kérdezi tőle a lap. „Van valamilyen elképzelésem, de erről nem akarok beszélni” – válaszolja a lány.

Az egyetemista állítása szerint a két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt, ellenben a szlovák rendőrség az ügyet azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csak kitalálta a támadást, s mert ily módon megtévesztette a hatóságokat, ezért most öt évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.


Már objektívebb a média

A lány a lapnak elmondja: érzékelhetően változik körülötte a légkör, már nem inzultálják őt az utcán gyalázkodó megjegyzésekkel, nem kiabálják utána, hogy hazudik. Ez szerinte annak tulajdonítható, hogy kezdetben rengeteg megtévesztő információ látott napvilágot vele kapcsolatosan, de azóta a média objektívebben közelíti meg az esetét.

Ennek köszönhetően változik az emberek véleménye is. Kezdetben nagyon rossz érzések gyötörték, s bár úgy tűnt, hogy a szlovák közhangulat teljesen ellene fordult, „sosem látta úgy, hogy egész Szlovákia ellene van”. Hozzáteszi: talán az ország lakóinak csak a fele. Merthogy a média könnyen hitt a rendőrség és a kormány megtévesztő információinak, így aligha írhatott mást, mint amit tőlük hallott. „Eddig az volt a botrány, hogy kitaláltam a törtéletemet, most majd talán az lehet a botrány, hogy a történetem nem kitalált volt” – fogalmaz Malina Hedvig.


Szlovákiában szeretne élni


Elmondja: a megveretése óta az élete teljesen megváltozott. „Nem jobb, nem rosszabb: más.” Máshogy ítéli meg az embereket, a kevés nyugalomnak is örülni tud, s noha korábban nem hitte, hogy a meghurcoltatása elviselhető, időközben felismerte magában a kitartást, a küzdőképességet, és mindaddig, a végsőkig küzdeni fog, hogy a neve ismét tiszta legyen.


Amíg ez be nem nem következik, addig mindenképpen Szlovákiában akar élni. Mert ha most elmenne, „örök időkre hazugként” emlegetnék. Egyébként – mint mondja – már nem fél, mi több, biztonságban érzi magát Szlovákiában, mert a közismertsége odahaza egyfajta védettséget jelent, amiben külföldön tartózkodva aligha bízhatna meg.

Azt, hogy a majdan megszülető gyermekeit Szlovákiában nevelje fel, csakis abban az esetben tudja elképzelni, ha már a neve teljesen megtisztul. Ez úgy történhet meg, hogy a támadóit elkapják és megbüntetik – fejti ki a Tyzden terjedelmes beszélgetésében a lány.


A lap megkérdezte Malina Hedviget, vajon nem tart-e attól, hogy az „ilyen titkosszolgálati játszmák” megismétlődnek. Válasza szerint nem, „mert amit ők akartak, az már sikerült nekik”. Ezzel szemben nem sikerült az, hogy holmi „történeteket és fényképfelvételeket kitaláló” hóbortos, megbízhatatlan személynek láttassák őt mindenki szemében. „Persze az teljesen mindegy, hogy mit mond Ján Slota és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS)” – mondja Malina Hedvig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik