Nagyvilág

Pokolgépet hatástalanítottak Londonban

Valószínűleg nagyszabású terrortámadást hiúsított meg pénteken a Scotland Yard, amelynek terrorellenes egysége autóba rejtett pokolgépet hatástalanított London központjában.

A rendőrség péntek délelőtti bejelentése szerint “a potenciálisan működőképes” robbanószerkezetet a Haymarket nevű utcában, egy gyanús járműben találták, és ellenőrzött robbantással megsemmisítették. A rendőrségi közlés szerint nagy hatóerejű szerkezetről van szó. Arra azonban egyelőre nem történt utalás hivatalos részről, hogy ki állhat a londoni merényletkísérlet mögött.


A Haymarket a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Piccadilly Circus és a Trafalgar tér közelében. A hatóságok az egész környéket lezárták; a metró ugyan közlekedik, de a szerelvények nem állnak meg a közeli Piccadilly Circus állomáson, és elterelték a buszjáratokat is. Ez a városrész London legkedveltebb turistaközpontja, amely a nyári főszezonban éjjel-nappal zsúfolt.


Összeül a COBRA


Gordon Brown brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportját, a COBRA-t. A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport – amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíne, a “Cabinet Office Briefing Room A” műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét – egy felszín alatti, külön e célra kialakított bunkerben ül össze szükség esetén.


Pokolgépet hatástalanítottak Londonban 1

Pokolgépet hatástalanítottak Londonban 2

Rendõrségi kordon zárja le a londoni Haymarket utca és a Coventry Street keresztezõdését. (fotó: MTI/EPA)

Pokolgépet hatástalanítottak Londonban 3


Des Browne védelmi miniszter a kormány részéről megnyilvánult első hivatalos nyilatkozatban “nagyon súlyos incidensnek” nevezte a történteket.


Merénylet az évfordulóra?


Az első londoni kommentárok felhívják a figyelmet arra, hogy éppen előző nap alakult meg az új brit kormány, és a jövő héten lesz a második évfordulója a 2005. július 7-ei londoni merényletsorozatnak, amelyben az öngyilkos terroristákkal együtt 56-an vesztették életüket. Ez volt az eddigi legvéresebb terrortámadás a brit fővárosban.


Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb, “súlyos” megjelölésű terrorkészültségi fokozat van érvényben; ennek hivatalos leírása szerint “nagyon valószínű” terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik