Nagyvilág

Újabb háborús bűnösök a bíróság előtt

Feltételezett háborús bűnösök elleni per kezdődött hétfőn Horvátországban. A két horvát tábornok ügye az első, amelyet a hágai ENSZ-törvényszék átengedett Zágrábnak.

Két volt tábornok, az 53 éves Rahim Ademi és a 39 esztendős Mirko Norac áll bíróság előtt, azzal a váddal, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háborúban tömeggyilkosságot követtek el polgári személyek, illetve szerb hadifoglyok sérelmére Medak település környékén. A vádlottak ártatlannak vallották magukat hétfőn a zágrábi megyei bíróságon tartott meghallgatásukon.

A vádirat szerint a tábornokok a szerb lázadók ellen indított kormányoffenzíva idején, 1993 szeptemberében parancsot adtak két, szerbek által lakott dél-horvátországi falu, Citluk és Divoselo tüzérségi támadására. A hadművelet során 28 polgári személy és öt hadifogoly életét vesztette.

Ademi és Norac esete az első, amelyet a volt Jugoszlávia széthullása során kitört háborúkban elkövetett bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék átadott Zágrábnak. Elemzők szerint kulcsfontosságú tényező lehet Horvátország európai uniós csatlakozása szempontjából, hogy a horvát bíróság megfelelően és pártatlanul tud-e eljárni a háborús bűnökkel vádolt tábornokok ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik