Külföld

Nem bántják az erdélyi magyarokat

admin
admin

2007. 06. 07. 07:00

Bár továbbra is minden ötödik Erdélyben élő magyar számolt be arról, hogy hátrányos megkülönböztetés érte, a diszkriminációt elszenvedők száma jelentősen csökkent az elmúlt öt évben. A számok részben a Diszkriminációellenes Tanács munkáját dicsérik, ám azért bőven akad még tennivaló az esélyegyenlőség megteremtésére, például a munkahelyi felvételik területén.

Fogy a magyar

1992-ben 5 millió 600 ezer román és 1 millió 600 ezer magyar élt Erdélyben. A legutóbbi népszámláláskor, 2002-ben közel másfélmillió magyart számoltak össze a valamivel több, mint hétmilliós országrészben. 1992 és 2002 között mintegy nyolcvanezer erdélyi magyar költözött az anyaországba. A magyar születések száma Erdélyben 27 százalékkal csökkent 1992 és 2002 között.

A Romániai Diszkriminációellenes Tanács nemrég figyelmeztette az oktatási tárcát az esélyegyenlőség megteremtésére, miután a testület tudomására jutott, hogy idén az érettségi tételeket másfél hónapos késéssel hozták nyilvánosságra a kisebbségi nemzetiségek nyelvén. Az ilyen és ehhez hasonló lépések is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt öt év alatt 30 százalékról 20-ra csökkent az erdélyi magyarság körében azok aránya, akiket valamilyen hátrányos megkülönböztetés ért Romániában. A TÁRKI felméréseiből kiolvasható kedvező változások részben annak köszönhetők, hogy 2000-ben intézményesült délkeleti szomszédunknál a diszkriminációellenes küzdelem, van törvényük és működik egy intézmény, amely a vitatott esetek kivizsgálására hivatott és a panasztételtől számított 90 napon belül ítéletet is hoz. (Magyarországon 2005-ben, Szlovákiában 2004-ben, a franciáknál pedig egy éve fogadtak el hasonló diszkriminációellenes jogszabályt.)

Mindezeken túl a magyarok kormányzati szerepvállalása, valamint a románok és a magyarok közötti partnerségi viszony is csökkentette a feszültségeket – árnyalja képet lapunk megkeresésére Juga Tibor politológus, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) tagja. Markó Béla, az RMDSZ elnöke az Erdélyi Krónikának úgy nyilatkozott: egy olyan Európa fele haladunk, amelynek alapvető célkitűzése a diszkrimináció megszűntetése. Az elmúlt 15 évben Románia egy jelentős mentalitásváltozáson ment keresztül, ennek a folyamatnak pedig aktív részese volt a legnagyobb nemzeti kisebbség érdekvédelmi szervezete.

Több diszkrimináció éri a romákat

Egy biztos, a romániai magyarság részéről sokkal kevesebb panasz érkezett az illetékes hivatal felé, mint más – különösen a roma – kisebbség tagjaitól. Ez abból a tanulmányból derül ki, amelyet a Diszkriminációellenes Tanács készítetett 2006-ban, s amely bőven szolgáltat információt arról is, mely területeken szükséges további erőfeszítéseket tenni az esélyegyenlőség érdekében. A megkérdezett magyarok 15 százalékát érte már hátrányos megkülönböztetés a munkahelykeresés során, nyolc százalékát az igazságszolgáltatás területén és tíz százalék számolt be arról, hogy verbális atrocitások érték a mindennapok során. (A romák esetében ez a három érték 68 százalék, 48 százalék és 51 százalék)


Ady Endre nevét kapta a székelyhídi Magyar Kulturális Módszertani Központ (MTI)A parlamentnek alárendelt intézmény indulásakor, hat éve 132 panaszt vizsgáltak ki, egy évvel később pedig már 243 eset várt megoldásra. Arról, hogy tavaly hány panasszal fordultak a Diszkriminációellenes Tanácshoz, és ezekből a bejelentésekből hány érkezett erdélyi magyaroktól, nem kaptunk információkat, a szervezet elnöke ugyanis többszöri megkeresésünkre sem adott választ.

Nem mindenki hallatja a hangját

A jogalkotók erőfeszítéseinek ellenére azonban a létező törvények nem mindig hatolnak le a legmélyebb rétegekig, azokig, akik a leginkább ki vannak téve a hátrányos megkülönböztetésnek. A TÁRKI-kutatásban részt vevő Örkény Antal szociológus például arra hívja fel a figyelmet, hogy a felső státuscsoportba tartozók érzékenyebbek az etnikai megkülönböztetésre: a megkérdezettek 41 százalékát érte valamilyen diszkrimináció, ezzel szemben az alsó társadalmi státuscsoport tagjainak 11 százaléka vallotta azt, hogy diszkriminálták. Az adatok szerint ugyanakkor az életkor, az hogy valaki férfi-e vagy nő, illetve hogy milyen településről származik, nem befolyásolják, hogy az illető a többség részéről tapasztalt-e valaha társadalmi megkülönböztetést.


Az ELTE Kisebbségszociológiai tanszékének vezetője szerint vannak olyan területek a társadalomban, ahol az etnikai konfliktusok gyakrabban fordulnak elő, így például a közszférában.

Előfordulhat az is, hogy valaki úgymond előnyt kovácsol a hátrányból, mert a konfliktusos helyzet az öndefiníciója miatt fontos. Ez leginkább a politikában figyelhető meg, ahol amolyan ütőkártyaként jelenik meg a diszkrimináció kérdése. A szakember a romániai helyzettel szemben hozza fel példaként Szlovákiát, ahol nagyobb teret kapnak az olyan törekvések, mint a munkahelyteremtés vagy a kisebbség és a többség között kialakuló fesztültségek enyhítése és gyors megoldása.


A szakértői elemzése szerint a személyesen megélt etnikai alapú hátrányok nem vezetnek közvetlenül a migrációs szándék erősödéséhez. Ha viszont a diszkrimináció érzet mellett az erdélyi magyarok és románok közötti viszonyt konfliktusosnak érzékeli a válaszadó, akkor ez felerősíti a migrációs szándékot.

Tudatosító programok

A helyzet ugyanakkor erdélyi honfitársaink szempontjából bíztató, hiszen a romániai Diszkriminációellenes Tanács több kampányt is kezdeményezett már a román külügyi tárca támogatásával. A programok fő célja a tájékoztatás és az, hogy a lakosság még tudatosabban gyakorolja jogait, és ha valakit hátrányos megkülönböztetés ér, tegyen panaszt, és ne féljen a következményektől. Ezen túl számos beszélgetést, fórumot szerveznek, főként fiatalok számára, mely a tolerancia témáját járja körül.

A diszkriminációellenes küzdelemben részt vállal az Európai Unió is: anyanyelvű szórólapokkal tájékoztatják az uniós tagországok polgárait az egyes államokban a diszkriminációs esetekben igénybe vehető jogorvoslati lehetőségekről, a vonatkozó törvényi szabályozás hátteréről és arról, hogy ilyen esetekben kihez érdemes fordulni. „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” elnevezésű tájékoztató kampány keretében pedig fotópályázatot hirdetett a tagállamok egyetemi hallgatóinak, hogy tegyék közzé saját kreatív kiáltványukat a sokszínűségért.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.