Nagyvilág

Független jelentés készül az iráni atomprogramról

Két nemzetközi szakember érkezett az iráni Natanzba, hogy egy héten át ellenőrzéseket végezzen az ott lévő nukleáris központban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei rutinjellegű látogatást tesznek Iránban, azaz nem az iráni elnök hétfői bejelentése miatt érkeztek. Teherán hétfőn közölte, hogy „ipari szintre” emelte az urándúsítást, és munkába állított 3 ezer centrifugát, amely a feladatot végzi. Távlatilag összesen 50 ezer ilyen berendezést állítanak munkába.

A centrifugák az urán-hexafluorid gázból választják külön az urán 235-ös és 238-as izotópját, amely a gázban vegyesen együtt van. A 235-ös izotópot használják az atomerőművekben, illetve magasabb fokon dúsítva az atomfegyverekben.

Az ellenőrök jelentése lesz az első független megerősítése az Irán által elért műszaki haladásnak, amelyet Oroszország kétségbe vont. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden kijelentette: „Hallottunk az iráni elnök bejelentéséről, és mindenhez, ami az iráni atomprogramról szól, komolyan viszonyulunk. De szeretnénk a tényekre és nem a politikai érzelmekre hagyatkozni. Egyelőre nincs megerősítésünk arra vonatkozóan, hogy az új centrifugasorokon a gyakorlatban megkezdődött az urándúsítás.”

Irán korábban 350 centrifugát működtetett, és csak kis mennyiségű uránt volt képes dúsítani, azt is az ENSZ tilalma ellenére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik