Nagyvilág

Blair nem tárgyal a katonáiról

Irán szerint felesleges harmadik félként az ENSZ-t is bevonni az elrabolt brit katonák ügyébe: a perzsa és a brit állam hivatalos jegyzéket vált egymással. Tony Blair kijelentette: nem hajlandó alkudozni a tengerészekről, akiknek ügyében a török kormányfő is felkereste az iráni elnököt.

Hivatalos jegyzéket adott át az iráni kormány Nagy-Britannia teheráni nagykövetségének az Iránban fogva tartott tizenöt brit tengerész katonáról: “Az efféle üzenetek mindig bizalmasak, úgyhogy nem árulhatunk el semmilyen részletet” – közölte a brit külügyi tárca egy szóvivője.

Irán: az ENSZ maradjon ki

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök este kemény hangúra tervezett, de végül alaposan felvizezett, enyhe nyilatkozatban a 15 brit haditengerész, illetve tengerészgyalogos iráni fogvatartása miatti válság „mielőbbi megoldására” szólított föl. Súlyos aggodalmának adott hangot a brit hajósok fogva tartása miatt, egyszersmind kérte az iráni kormánytól, hogy a nemzetközi jog előírásainak megfelelően engedélyezze a konzuli látogatást a foglyoknál.

A brit katonák egy hete estek iráni fogságba az iraki-iráni határon. Irán szerint a nemzetközi szervezet nyilatkozata haszontalan: „Ezt az ügyet kétoldalú csatornákon lehet és kell megoldani. Haszontalan a brit kormány kísérlete, hogy harmadik felet – értve ezalatt a Biztonsági Tanácsot is – vonjon be az ügybe” – közölte az ENSZ-nél akkreditált iráni diplomáciai képviselet.


Török közbenjárás


Az iráni állami televízió arról adott hírt csütörtök este, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök telefonon beszélt a brit tengerészek ügyéről Ahmadinezsád iráni elnökkel. Arra kérte, hogy török diplomaták találkozhassanak az elfogott britekkel, illetve sürgette, hogy az iráni hatóságok engedjék szabadon közülük az egyetlen katonanőt.


Irán korábban közölte, hogy szabadon bocsátja Faye Turney-t, de London „tisztességtelen magatartása miatt” mégsem engedték el a családanya-katonanőt. A teheráni tévé tudomása szerint Erdogan közbenjárása után Ahmadinedzsad „kiadja a megfelelő utasítást, hogy kedvezően bírálják el a török kérelmet”.

A 15 brit katonát – haditengerészeket és tengerészgyalogosokat vegyesen – az iraki-iráni határfolyón, a Satt-el-Arab vízi úton fogták el irániak a múlt hét végén. Nagy-Britannia műholdas adatokat tárt a nyilvánosság elé, amelyek azt bizonyítják, hogy katonáit iraki felségvizekről hurcolták el. Irán erre csütörtökön a foglyokról készült videofelvételeket tett közzé, és tengerészeti térképeken igyekezett megmutatni, hogy a britek Irán területi vizein tartózkodták, amikor elfogták őket.

London nem alkudozik

Tony Blair brit miniszterelnök csütörtök este egy televíziós nyilatkozatban leszögezte: London nem tárgyal Teheránnal az elfogott brit haditengerészek ügyéről. Az ITV News tévéállomásnak adott interjújában egyben követelte, hogy az irániak feltétel nélkül engedjék szabadon a királyi haditengerészet 15 tagját. „A legfontosabb számunkra az, hogy biztonságban és egészségesen visszakapjuk őket, de nem mehetünk bele valamiféle alkudozásba” – fogalmazott Blair.

Emyr Jones Parry, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete csalással vádolta Iránt, emlékeztetve arra, hogy a perzsa ország módosította annak a helyszínnek a korábban megadott koordinátáit, ahol a brit katonákat elfogták. Ennek célja szerinte az volt, hogy Irán állíthassa: nem iraki, hanem iráni felségvizeken tartózkodtak a britek.

Egy, az IRNA iráni hírügynökség által név említése nélkül idézett tiszt elmondta, hogy a tizenöt brit katonát szállító két hajó hat helyen hatolt be és állt meg iráni felségvizeken, mielőtt a térségben tartózkodó iráni haditengerészeti alakulatok őrizetbe vették őket. Hozzátette, hogy az iráni parti őrség filmre vette és dokumentálta, amint a brit erők megsértik a nemzetközi előírásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik