Nagyvilág

Újraválasztották a hongkongi kormányzót

Újabb öt évre választották meg vasárnap Donald Cangot (Tsang) a Kínához tartozó Hongkong különleges közigazgatási terület kormányzójának.

A pekingi vezetés teljes támogatását élvező Cang újraválasztása nem okozott meglepetést, mivel 795 fős hongkongi elektori bizottság is a központi kormány befolyása alatt áll. A 772 érvényes szavazatból 649-et kapott meg az eddigi kormányzó, míg a demokratikus ellenzék képviselőjének, Alan Ljungnak (Leong) csupán 123 voks jutott. Ljung volt az első ellenzéki jelölt, aki az egykori brit gyarmat Kínához való 1997-es visszacsatolása óta indult a kormányzóválasztáson.

A London és Peking közötti megállapodás “széles körű autonómiát” irányoz elő Hongkongnak, de a helyi hatóságokat azóta is a kínai kommunista vezetés tartja ellenőrzése alatt. A hongkongi demokratikus ellenzék a kormányzói tisztség és a helyi törvényhozási szervek képviselői posztjainak általános választás útján való betöltését követeli, ezért tüntettek a vasárnapi voksolás alatt is Ljung hívei. Hongkong alkotmányában szerepel ugyan a demokratizálás, mint “végső cél”, ennek dátumát azonban nem tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik