Nagyvilág

Abbasz elfogadta a palesztin egységkormány névsorát

Iszmáil Haníje, a Hamász vezette, leköszönő palesztin kormány miniszterelnöke, egyben a megalakítandó nemzeti egységkormány vezetője átadta csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnöknek az egységkormány névsorát, amelyben az előző nap a Hamász és az Abbász vezette mozgalom, a Fatah megállapodott egymással.

Haníje Abbásszal közös gázai sajtóértekezletén bejelentette, hogy az elnök elfogadta a listát. “Optimisták vagyunk abban a tekintetben, hogy az egységkormánnyal egy új korszak kezdődik” – mondta.

A Hamász és Fatah reménykedik abban, hogy közös kormány megalakulása után vége lesz a palesztinok belső harcának, és megszűnik a palesztinok nemzetközi elszigeteltsége.

Több izraeli tisztségviselő a bejelentést megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az egységkormányról szóló palesztin megállapodás visszalépés, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig még nem döntötte el, hogy feloldja-e a palesztinok elleni gazdasági szankciókat, amelyet a radikális Hamász kormányra lépésekor vezettek be.

Haníje azt mondta: olyan jelzéseket kapott az EU-tól, amelyek szerint az unió hajlandó lesz együttműködni kormányával, de elismerte, hogy az Egyesült Államok és Izrael támogatását nehezebb lesz megszerezni.

Abbász és Haníje szerdán megegyezett abban, hogy szombaton a palesztin parlament elé terjeszti szavazásra az egységkormány névsorát. A parlament ügyvezető elnöke, Ahmed Bahar elmondta, hogy szombatra rendkívüli ülést hívtak össze, amelyen megvitatják az új kormány programját, és megejtik a bizalmi szavazást.

A koalíciós kormány létrehozásáról február 8-án állapodott meg egymással a két szervezet. E megállapodás értelmében a kormány kilenc tagját a Hamász, hat tagját a Fatah adja, s a Hamász további három, a Fatah pedig további két “független” tagot is jelöl.

A kormányban a Fatah parlamenti frakcióvezetője, Azzám al-Ahmed kapja a miniszterelnök-helyettesi megbízatást, nem pedig Szalám Fajjád pénzügyminiszter, nemzetközileg ismert, független gazdasági szakember, amint korában erről szó volt. A belügyminiszter a független Háni al-Kavaszmi lesz – derült ki csütörtökön. A belügyminiszter személye feletti vita az egységkormány megalakításának egyik legnagyobb akadálya volt mindeddig, mert ő felügyeli majd a biztonsági szolgálatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik