Nagyvilág

Eredmény nélkül zárult az Olmert-Abbász találkozó

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök a több mint kétórás találkozó során egyedül abban állapodtak meg, hogy folytatják a párbeszédet.

Az izraeli és a palesztin küldöttség némileg eltérően értékelte az izraeli kormányfő rezidenciáján tartott megbeszélést. Az izraeli delegáció egyik neve elhallgatását kérő tagja úgy nyilatkozott, hogy “a találkozó építő jellegű volt” és kisebb előrelépés történt a legfontosabb kérdésekben.


Olmert jó szándéka jeleként megígérte, hogy meghosszabbítják a Gázai övezetbe vezető Karni teherforgalmi átkelőhely nyitva tartását, ami létfontosságú az elszegényedett terület számára. A megbeszélésen érintették a kormányzó iszlamista mozgalomhoz, a Hamászhoz kötődő militánsok fogságába esett izraeli katona szabadon engedését sürgető izraeli felhívásokat, valamint a folytatódó palesztin rakétatámadásokat is a Gázai övezetből.

Palesztin részről a találkozón jelen lévő Mohammed Dahlán – Abbász egyik bizalmasa – közölte, hogy “nehéz” megbeszélést folytattak. Felszólították Olmertet, hogy az úttorlaszok lebontásával teljesítse ígéretét a Ciszjordániára vonatkozó utazási korlátozások enyhítéséről, és engedje szabadon a beteg és idős palesztin foglyokat az izraeli börtönökből, de az izraeli miniszterelnök egyik kérdésben sem kötelezte el magát.

A találkozó előtt az izraeli miniszterelnök ugyan kedvezően nyilatkozott a 2002-ben előterjesztett szaúd-arábiai béketervről, amely az arab országokhoz fűződő kapcsolatok normalizálását ajánlja fel az 1967-ben megszállt területekről való kivonulás feltétele mellett Izraelnek, sem az izraeli, sem a palesztin fél nem várt számottevő izraeli engedményt vagy előrelépést a találkozótól. Palesztinforrásból annyi szivárgott ki, hogy Abbász a palesztin nemzeti egységkormány megalakításáról szóló mekkai megállapodás elfogadásáról igyekszik majd meggyőzni Olmertet.



Eredmény nélkül zárult az Olmert-Abbász találkozó 1

Ehud Olmert és Mahmúd Abbász (fotó: MTI/EPA)


Izraeli részről már előre világossá tették: Izrael mindaddig nem fog együttműködni a Fatah és Hamász alkotta új palesztin kormánnyal, amelynek megalakulását a jövő hétre harangozták be, amíg az kifejezetten el nem ismeri Izrael államot, le nem mond az erőszakról és nem tartja tiszteletben a már megkötött izraeli-palesztin megállapodásokat.


A vasárnapi jeruzsálemi megbeszélést beárnyékolta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetőjének a Hamászhoz címzett hangüzenete és a fegyveres harcok kiújulása a palesztin területeken. Ajmán az-Zavahri a palesztin iszlamista mozgalmat a mekkai megállapodás miatt támadta, amelyben beleegyezett egy nemzeti egységkormány megalakításába az Egyesült Államok által támogatott Fatah szervezettel.


Palesztin források szerint Olmert és Abbász vasárnapi találkozója előtt Izrael szabadon engedte a Hamász mozgalom egyik magas rangú tisztségviselőjét, Száleh al-Arurit, aki 15 évet töltött börtönben. Izraeli források egyelőre nem erősítették meg Aruri kiszabadulásának hírét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik