Nagyvilág

Az ópium áll az afgán demokrácia útjában

Rekordot döntött az ópiumtermelés tavaly Afganisztánban, a kábítószer-kereskedelem aláássa a demokráciát és a biztonságot a délnyugat-ázsiai országban - állapította meg az amerikai külügyminisztérium a kábítószer-kereskedelem elleni nemzetközi erőfeszítéseket értékelő éves jelentésében.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott 1045 oldalas jelentésben Washington bírálta és az amerikai kontinensre beáramló drogok egyik legjelentősebb tranzitországának nevezte Venezuelát, Bolíviának pedig azt vetette szemére, hogy fékezi a kokaültvények felszámolását. Dicsérte viszont Kolumbiát, a világ legnagyobb kokaintermelő országot, amelynek kormányában megvan a politikai akarat és keményen küzd az illegális drogok ellen.

Afganisztán szállítja az ópium 90 százalékát

Afganisztánnal kapcsolatban rámutattak, hogy az ópiumtermelés kultúrájának újraéledése nyomán egyre több heroin áramlik Európába, Oroszországba és a Közel-Keletre, ami veszélyezteti ezen térségek társadalmait, csakúgy mint a demokrácia és a biztonság konszolidálását Afganisztánban.

A világ ópiumtermeléséből Afganisztán részesedése 90 százalék, az országban tavaly 2005-höz képest 61 százalékkal nagyobb területen, összesen 172 600 hektáron termesztettek mákot. Bár ez még mindig alatta van az ültetvények 2004. évi 206 700 hektáros rekordnagyságának, a jobb terméshozamnak köszönhetően tavaly rekordmennyiségű, 5644 tonna ópiumot állítottak elő. Ennek értéke 3,1 milliárd dollárra rúgott, ami az afgán bruttó nemzeti termék közel egyharmadát tette ki.

Az amerikai külügyminisztérium szerint szilárd bizonyítékok tanúskodnak arról, hogy kapcsolat áll fenn a kábítószer-kereskedelem és a tálib lázadók között. A drogból származó haszon a tálibokhoz folyik be, és ebből finanszírozzák az amerikai és a NATO-erők elleni támadásokat. Bár a kábítószer-ellenes erőfeszítések fokozódtak tavaly, az eredmények nem kielégítőek, többet kell tenni – mondta Anne Patterson, kábítószer ügyekben illetékes államtitkár-helyettes.

Mianmar és Kambodzsa jó példa

Az amerikai külügyminisztérium üdvözölte a nemzetek közössége által osztott azon nézetet, hogy folytatni kell a megelőzésre és a kereslet csökkentésére irányuló politikák ötvözését a rendőrségi akciókkal. Ugyanakkor nyugtalanságát fejezte ki az olyan, amfetamin típusú, mesterségesen előállított kábítószerek terjedése miatt, amelyek könnyen előállíthatóak legális termékekből.

Méltatta más nagyobb ópiumtermelő országok, így Mianmar (volt Burma), Kambodzsa, Laosz és Thaiföld erőfeszítéseit, amelyek a máktermelés csökkentésére irányulnak. Ugyancsak dicsérte a Mianmarral szomszédos Kínát, amelynek hatóságai a kábítószer-kereskedést és -fogyasztást a nemzet és a gazdaság biztonsága elleni fenyegetésnek, de a korrupció határt szab a hatékony fellépésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik