Nagyvilág

Virginia bocsánatot kért a rabszolgatartás miatt

Virginia, az amerikai szövetségi államok közül elsőként bocsánatot kért rabszolgatartó múltja miatt. Az állami törvényhozás egyhangúlag fogadta el az erről szóló határozatot.

A jelképes határozat szerint Virginia “mély megbánást” tanúsít azért a szerepért, amelyet az állam egykor a rabszolgatartó rendszer fenntartásában játszott. A richmondi alsóház 96-0, a szenátus pedig 40-0 arányú szavazással döntött a bocsánatkérésről a hét végén.

Richmond, a korábbi déli konföderációs főváros a rabszolga-kereskedelem központja volt. A megbánást tartalmazó határozatot annak okán fogadta el a virginiai törvényhozás, hogy 400 éve alapították a Washingtontól mintegy 150 kilométerre délre fekvő Jamestownt, amely ma múzeumvárosként funkcionál.


Az elfogadott határozat szerint a rabszolgatartás az emberi jogfosztottság egyik legszörnyűbb állapota, amely az amerikai történelem vezérlő elveinek súlyos megsértését jelentette. A szövegben az olvasható, hogy a rabszolgaság intézményének megszüntetésével nem ért véget a faji megkülönböztetés és a kényszerített elkülönülés rendszere, amely az afrikai származású amerikaiakkal szembeni gyűlöleten, faji előítéleteken és meg nem értésen alapult.

A UPI hírügynökség értesülése szerint hasonló határozatot készül elfogadni Missouri állam törvényhozása is. A virginiai képviselők és szenátorok ugyancsak bocsánatot kértek “a bennszülött amerikaiak”, vagyis az indiánok kizsákmányolása miatt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik