Nagyvilág

Szerbia nem fogadja el Koszovó függetlenségét

Szerbia számára elfogadhatatlan Koszovó függetlensége, s a tartomány jövőjét illetően Belgrád csak olyan kompromisszumos megoldást tud elképzelni, amely nem csorbítja szuverenitását - derült ki Georgi Parvanov bolgár elnök és a szerb állami vezetők szerdai belgrádi megbeszélésein.

Boris Tadic szerb elnök egyértelműen leszögezte, hogy Szerbia nem egyezik bele Koszovó függetlenségébe, és nem fogad el olyan döntést, amely a függetlenné válás felé mutat. Közölte ugyanakkor, hogy Belgrád kompromisszumos és békés megoldást szeretne.

A szerb államfő úgy vélte, hogy ha a Koszovóra vonatkozó Ahtisaari-tervről szerdán megkezdődött bécsi konzultációkon nem születik kompromisszumos megoldás, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsára vár, hogy döntsön, ám ha a BT valamelyik tagja, konkrétan Oroszország jelzi, hogy vétót emel a készülő határozat ellen, akkor a testület ülésére nem kerül sor.

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök csak olyan kompromisszumos megoldást tartott elérhetőnek, amely nem sérti az ENSZ – az államok szuverenitásának tiszteletét hangsúlyozó – Alapokmányát, illetve az ENSZ BT Koszovóra vonatkozó 1244-es határozatát. Ez utóbbi megerősíti, hogy fenn kell tartani Szerbia szuverenitását és területi egységét, s csupán lényegi autonómiát és önigazgatást irányoz elő Koszovónak.

A kormányfő – a bolgár elnökkel közös sajtóértekezleten – bírálta Martti Ahtisaarit, aki még szerdán is azt mondta Bécsben, hogy nem bízik a szerb és az albán álláspont összebékíthetőségében. A bolgár államfő kijelentette, hogy Szófia szerint folytatni kell az EU és Szerbia stabilizációs és csatlakozási tárgyalásait, amelyek azért szakadtak meg, mert Szerbia nem működött együtt kellő mértékben a délszláv háborús bűnösöket üldöző hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik