Nagyvilág

A klímaváltozás miatt bukhat a kanadai kormány

A kanadai parlament ellenzéki frakciói szerdán olyan törvénytervezetet fogadtak el, amely rákényszerítené a kormányt a kiotói jegyzőkönyvben a globális felmelegedés megakadályozására vállalt környezetvédelmi szabályok betartására.

Az ellenzéki honatyák ezzel kényes helyzetbe hozták Stephen Harper miniszterelnököt, aki kénytelen lesz betartani a kiotói vállalásokat, vagy bizalmatlansági indítvánnyal kell szembesülnie, amely még idén tavasszal előre hozott választásokat eredményezhet.

A kormány a kiotói célkitűzést tarthatatlannak és a gazdaság számára veszélyesnek minősíti. A Liberális Párt által benyújtott törvénytervezetet az alsóház 161-113 arányban fogadta el, és a jogszabály várakozások szerint simán átmegy a felsőházon, amelyben többségben vannak az ellenzéki liberálisok.

A törvény 60 napot ad a kormánynak arra, hogy részletes menetrendet dolgozzon ki a kiotói célkitűzés teljesítésére, amely szerint az üvegházhatást okozó gázokat 2012-ig 6 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest. Arra is kényszeríti a kormányt, hogy a “túlszennyező” cégek felelőseire pénzbírságot vagy börtönbüntetéseket szabjon ki.

Az 1997-es kiotói egyezmény értelmében 35 ipari országnak az egyezmény 2012-es lejártáig a globális felmelegedést okozó gázkibocsátást az 1990-es szinthez képest átlagosan 5 százalékkal kell csökkentenie. Kanada – az előző liberális kormány által 1998-ban aláírt és 2002-ben ratifikált – egyezmény szerint azt vállalta, hogy 6 százalékkal csökkenti a káros gázok kibocsátását. Jelenleg az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása már 30 százalékkal haladja meg az 1990-es szintet.

A liberálisokat 2006 elején konzervatív kabinet váltotta le, amely kisebbségben kormányoz. A toryk arra hivatkoznak, hogy a kiotói vállalások teljesítése 10 milliárd kanadai dollárba (6,5 milliárd euró) kerülne. John Baird környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy a kormányt a törvény semmire nem kötelezi, mert abban nincsenek előirányozva következmények. Alkotmányjogászok azonban rámutattak, hogy a kormánynak be kell tartania a parlament által elfogadott törvényeket. Ellenkező esetben az egyesült ellenzék – a liberálisok mellett a szociáldemokrata irányultságú nemzeti demokraták és a szeparatista Quebeci Tömb – bizalmatlansági indítványt fog benyújtani, ami még a tavasszal előre hozott választásokhoz vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik