Nagyvilág

Sarkozy: nem vagyok magyar

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter egy televíziós műsorban hitet tett a franciaországi beilleszkedés politikája mellett, franciának minősítve mindenkit, aki az országban él.

A francia jobboldal elnökjelöltjének a TF1 közszolgálati csatornán indított vitaműsor első adásában 100 meghívott kérdéseire kellett válaszolnia. Egy lille-i illetőségű hölgy azt firtatta, vajon miért nevezett ki Sarkozy a franciaországi muzulmánok tanácsa (CFCM) élére egy algériait, holott az országban élő iszlám vallásúak többsége marokkói. Ennek kapcsán a hölgy megemlítette, hogy ő maga is algériai, de egy marokkói CFCM-elnök lenne a demokratikus. Sarkozy erre így válaszolt: „Az én szememben ön nem algériai, hanem francia, mint ahogyan én sem vagyok magyar”.

A miniszter, akinek édesapja magyar, egyúttal leszögezte: Dalil Boubaker, a CFCM elnök sem algériai többé, hanem francia. Sarkozy ugyancsak ellenkezést váltott ki kérdezőjéből, miután kifejtette: „Senkinek sem kötelező Franciaországban élni. De ha valaki szereti Franciaországot, akkor tiszteli is azt és annak szabályait: nem él poligámiában, nem csonkítja meg a lányait, nem vág le birkát a lakásában, és tiszteletben tartja a köztársasági törvényeket.”

A jobboldal jelöltje a múlt heti fölmérés tanúsága szerint csekély előnnyel nyerne a szocialisták jelöltjével, Ségolene Royallal szemben, ha most rendeznék Franciaországban az elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik