Nagyvilág

Karnevál a tizenöt éves Vevcani Köztársaságban

Kétnapos ünnepséggel, karnevállal ünnepelte szombaton és vasárnap az ortodox Újévet egy kis macedóniai falu, Vevcani, amely egyúttal hangos vigalommal emlékezett meg arról is, hogy 15 éve, 1991-ben – persze nem hivatalosan – e napon „nyilvánította ki elszakadását Macedóniától".

A fővárostól, Skopjétól 200 kilométernyire délnyugatra fekvő, mintegy 2500 lelket számláló település 1991-ben Jugoszlávia szétszakadásának időszakában döntött úgy, hogy saját háza táján is népszavazást tart a Macedóniától való elszakadásról.

A leadott voksok összeszámlálásakor kiderült, hogy a macedón–albán határ közelében, muzulmán települések által körülvett, ám túlnyomó többségében ortodox keresztények által lakott Vevcani lakóinak 99 százaléka a „függetlenné válás” mellett döntött.

A 15 éves „Vevcani Köztársaságnak” természetesen van saját zászlaja, lakói számára pedig külön útlevelet bocsát ki – ami persze külföldre utazáskor nemigen helyettesítheti a szabályos macedón útlevelet.

A településre bevezető utak mentén határőr állomásokat létesítettek, amelynek alkalmazottai rendre megállítják a városba tartókat, beutazási engedélyük felmutatását kérve. Amennyiben – amint az esetek túlnyomó többségében történni szokott – ilyesmivel az érkező nem rendelkezik, 50 vevcani dínár (kicsit kevesebb, mint egy euró) összegű helyszíni bírságot rónak ki az elkövetőre.

A macedón hatóságok toleránsak a „szakadárokkal” szemben, egyfajta kulturális színfoltnak, turisztikai látványosságnak, idegenforgalmi bevételi forrásnak tekintve azt.

A városban minden évben január 13–14-én tartott karnevál hagyománya több mint 1400 évre tekint vissza. Az ősi pogány rítusokat és modern elemeket ötvöző karnevál minden évben sok ezer érdeklődőt vonz a kistelepülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik