Nagyvilág

Összeállt az új osztrák kormány

Országosan kevésbé ismert szociáldemokrata politikusokat kért fel miniszteri tisztségekre pártja nevében Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, akinek vezetésével csütörtökön hivatalba lép Ausztria új kormánya.

A szociáldemokrata politikus szerdán Bécsben, pártja hagyományos újévi sajtóértekezletén ismertette a vezetésével hivatalba lépő nagykoalíciós kormány szociáldemokrata tagjainak a névsorát. Az osztrák baloldal legerősebb pártjának képviselői töltik be a szociális ügyi (Erwin Buchinger), az igazságügyi (Maria Berger), az infrastrukturális (Werner Faymann), az oktatási (Claudia Schmied), a nők ügyeivel foglalkozó (Doris Bures), valamint a védelmi (Norbert Darabos) miniszteri posztokat. A koalíciós Osztrák Néppárt (ÖVP) már kedden közzétette azoknak a tagjainak a névsorát, akik miniszteri tisztséget töltenek be az új kormányban.

Gusenbauer elutasította azokat az értékeléseket, amelyek szerint a koalíciós partnernek felkért jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) túl sok kulcsfontosságú tárcát kapott az új kormányban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociáldemokraták nélkül a következő években Ausztriában nem érvényesülne az alapbiztosítás rendszere, nem rendeznék a legalacsonyabb nyugdíjak és jövedelmek kérdését.

Ausztria csütörtökön hivatalba lépő új kancellárja az ORF-nek adott szerdai sajtónyilatkozatában is védelmébe vette a koalíciós megállapodást, és kijelentette, hogy a szociáldemokrata párt számára fontos tárcákat az SPÖ politikusai irányítják majd. Kifejtette, hogy a következő években 10,5 milliárd eurót fognak fordítani az infrastrukturális területekre, amelynek segítségével 2015-ig 25 százalékkal akarják csökkenteni a munkanélküliséget, és a felére a fiatal munkanélküliek számát. A koalíciós megállapodás szerint 400 millió euróval többet fordítanak majd kutatásokra, ugyanennyivel többet szociális biztosításra, valamint 200 millióval többet oktatásra, és ezeken a területeken szociáldemokrata politikus tölti be a miniszteri tisztet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik