Nagyvilág

Iszlámista harcosokat fogtak el Szomáliában

A kenyai hatóságok őrizetbe vettek tizenegy eritreai, etióp és szomáliai illetőségű iszlámista harcost, akik az őket üldöző kormányerők elől a szomszédos Kenyába próbáltak menekülni.

Ali Mohamed Gedi szomáliai miniszterelnök elmondása szerint Szomáliában és Kenyában is mindent bevetnek, hogy feltartóztassák a visszavonuló iszlámistákat. A kenyai rendőrség viszont csak nyolc, a Szomáliában harcoló iszlámisták támogatásával gyanúsított személy fogva tartását erősítette meg, akiket Liboi környékén, a szomáliai-kenyai határon, Nairobitól 550 kilométerre északkeletre fogtak el. „Egyelőre nehéz megállapítani, hogy a szóban forgó személyek kereskedők, menekültek vagy harcosok” – közölte telefonon a kenyai rendőrség egy magas rangú képviselője.

A szomáliai kormányerőknek etióp támogatással tizenkét napos harc után sikerült kiszorítaniuk az iszlámista milicistákat az elmúlt hónapokban az ellenőrzésük alatt tartott területekről. A szélsőséges muzulmán fegyveresek hétfőn a kenyai határtól 180 kilométerre fekvő Kismayo kikötővárost kényszerültek feladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik