Nagyvilág

Csalódott az észak-koreai főtárgyaló

Kissé csalódottnak mondta magát Christopher Hill amerikai főtárgyaló az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalások kudarca miatt, miközben az észak-koreai hivatalos tömegtájékoztatást az Egyesült Államokat okolta a fiaskóért.

A Pekingben a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével több mint egyéves szünet ezen a héten folytatott megbeszélések pénteken áttörés és újabb forduló kitűzése nélkül értek véget. A résztvevők csupán megerősítették azt a 2005. szeptemberi megállapodásukat – az eddigi egyetlen megállapodást -, amely szerint Észak-Korea biztonsági garanciákért, diplomáciai elismerésért és segélyekért cserébe hajlandó leszerelni nukleáris fegyvereit.

Hill a kínai fővárosból való hazautazása előtt szombaton újságíróknak nyilatkozva “kissé csalódást keltőnek” mondta a szerinte sok erőfeszítést igénylő tárgyalások eredményét, mondván hogy valódi előrelépést szerettek volna elérni a megbeszéléseken. Az amerikai főtárgyaló elmondta, hogy hazatérését követően a jövő héten Washingtonban megvitatják a követendő lépéseket és reményét fejezte ki, hogy az észak-koreai delegáció is hasonlóan cselekszik Phenjanban.

Az észak-koreai állami média szombaton az Egyesült Államokat vádolta azért, hogy a pekingi tárgyalások továbbra is zsákutcában vannak. A KCNA hivatalos hírügynökség Kim Kje Gwan főtárgyaló szavait idézte, melyek szerint “Phenjan egyértelművé tette szándékát, hogy megvalósítsák az atommentesítést a tárgyalásokon, amelyeken a szankciók ellenére részt vett.” Kim elmondta, hogy az Egyesült Államok azt követelte Észak-Koreától, hogy hagyjon fel nukleáris programjával és fogadja el létesítményeinek ellenőrzését. “Mi határozottan ellenezzük ezt és azt kértük az amerikai féltől, hogy alaposabban tanulmányozzák javaslatunkat” – tette hozzá a főtárgyaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik