Nagyvilág

Izraeli-palesztin csúcs lehet még idén

Előrelépésről számolt be az izraeli miniszterelnökkel tervezett találkozója előkészületeiről a palesztin elnök, és reményét fejezte ki, hogy az esemény az év végéig lezajlik.

„Mindig is kifejeztük készségünket arra, hogy megtörténjen ez a találkozó Olmerttel, és nem titok, hogy szeretnénk, ha az év vége előtt létrejönne”- mondta Hamhúd Abbász a rámalláhi látogatáson tartózkodó Massimo D’Alema olasz külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. „Haladás mutatkozik az előkészületekben” – tette még hozzá.

Ehud Olmert szóvivője viszont azt mondta, nincs tudomása a találkozóval kapcsolatos konkrét tervekről. Mindkét politikus késznek mutatkozott, hogy több hónapos szünet után ismét tárgyalóasztalhoz üljenek, de az előkészületeket a napirenddel kapcsolatos nézeteltérések hátráltatták.

Abbász azt szeretné elérni, hogy Izrael tegyen ígértet több száz palesztin fogoly szabadon bocsátására. Olmert izraeli kormányfő kizárta a foglyok szabadon bocsátásnak lehetőségét, amíg a Hamász vezető palesztin kormánypárthoz kötődő fegyveresek el nem engedik azt az izraeli katonát, akit júniusban foglyul ejtettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik