Nagyvilág

Halálra ítélték a bolgár ápolónőket Líbiában

Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos ügyében ítélkező líbiai bíróság kedden bűnösnek találta mind a hat személyt több mint 400 gyermek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésében, és halálra ítélte őket.

A most elítélt személyek 1999 óta vannak fogságban, és az óta az általuk HÍV-vírussal megfertőzött 426 gyermekből 52-en meghaltak. A bolgár ápolónőket és a palesztin orvost már 2004-ben halálra ítélték, de a tárgyalás jogtalanságával kapcsolatban kitört tiltakozó megmozdulások miatt a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette az ítéletet – írja a BBC.

Az elítéltek a most hozott halálos ítélettel szemben a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhetnek, de a líbiai törvények szerint erre többször már nem lesz lehetőségük.

A védelem szerint a HÍV-vírus már az ápolónők 1998-as megérkezése előtt jelen volt a kórházban. Az elítéltek úgy vélik, hogy a líbiai kórházak alacsony higiéniai körülményeinek áldozataivá váltak.


Az EU és Bulgária tiltakozik

Az EU igazságügyi biztosa, Franco Frattini felháborodását fejezte ki az ítélettel kapcsolatban, és felszólította a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül az ügyet. Evgeni Kirilov európai parlamenti bolgár megfigyelő felszólította az uniót, hogy azonnal tegye meg a legerőteljesebb politikai lépéseket az ítélet megváltoztatása érdekében. Krilov szerint a líbiai bíróság döntése “bohózat”, s azt tükrözi, hogy Líbia nem hajlandó elismerni egészségügyi rendszere hibáit.


Bulgária az ítélet hallatán azonnal felszólította Líbiát, hogy ne hajtsa végre a kivégzéseket. Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter, aki kedden találkozik amerikai kollégájával, mélységesen kiábrándítónak nevezte a bíróság döntését.


Tripoliban az érintett családok megelégedéssel fogadták az ítéletet, és gyors végrehajtását követelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik