Nagyvilág

A bizottság tovább tárgyalna Törökországgal

Az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, hogy nem javasolja az Európai Uniónak a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését – vált ismertté brüsszeli forrásból.

Az Európai Bizottság nem zárja ki ugyanakkor ennek lehetőségét, ha Ankara nem tartja tiszteletben a Ciprusra vonatkozóan vállalt kötelezettségeit.

Pár nappal korábban a Angela Merkel német kancellár az európai uniós csatlakozási tárgyalások megszakításával fenyegette meg Törökországot, ha nem tesz eleget az unió által szabott, elsősorban Ciprussal kapcsolatos feltételeknek.

A liberális Süddeutsche Zeitungban a kancellár kemény hangon bírálta az ankarai kormányt. Merkel szerint Törökországnak súlyos következményekkel kell számolnia, s kilátásba helyezte a csatlakozást előkészítő tárgyalások megszakítását is, ha nem tartják magukat az uniós feltételekhez.


Az EU- csúcson egyébként nem pusztán a Ciprussal kapcsolatos török politikáról kell majd vitatkozniuk a részvevőknek, hiszen az EU-bizottság Törökországgal foglalkozó, most szerdán közzétett éves jelentése egyébként is számos bírálatot tartalmaz. A dokumentum sürgeti az előrelépést a szólásszabadság és a nem muzulmán vallási közösségek jogainak garantálásában, valamint a nők és a szakszervezetek jogainak betartásában, illetve a haderő feletti polgári ellenőrzés erősítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik